Speedmeter.hu News VPN: Mi az, és hogyan befolyásolhatja az internetkapcsolatát?

VPN: Mi az, és hogyan befolyásolhatja az internetkapcsolatát?

A VPN egy olyan rövidítés, amelyet már biztosan hallott, de tudja, hogy pontosan mit takar és hogyan befolyásolhatja az online tevékenységeit? Érthetően elmagyarázzuk, hogyan működik a VPN, mire szolgál, és milyen előnyöket és hátrányokat kínál. Megtudhatja, hogyan védi a VPN az adatait, hozzáférést biztosít a blokkolt tartalmakhoz, és milyen típusú VPN-ek léteznek.

VPN: Mi az, és hogyan befolyásolhatja az internetkapcsolatát?

A VPN nevét szinte mindenki ismeri, aki már egy ideje jelen van az interneten. Csak kevesen tudják azonban, hogyan működik pontosan és mire szolgál. A legtöbb ember a VPN-t az internetes nyomok eltüntetésének módjaként tekinti, mások pedig a külföldi tartalmakhoz való hozzáférés jegyeként, amely hazájukban nem érhető el.

Ennek ellenére a szolgáltatásnak hátrányai is vannak, amelyek komolyan megnehezíthetik a tapasztalatlan felhasználók életét, például az internetkapcsolat minőségének csökkenése. Szeretne többet megtudni a VPN-ről? Van egy áttekintő útmutatónk a VPN-hez és tippek arra, hogyan kezdje el használni ezt a kapcsolatot.

Mi az a VPN és mire szolgál?

Először nézzük meg, mi rejtőzik a VPN betűszó mögött. Konkrétan az angol Virtual Private Network (virtuális magánhálózat) kifejezésről van szó, amely önmagában összefoglalja, mire szolgál. A VPN ugyanis a felhasználó magánéletének és biztonságának védelmére szolgál online környezetben. A szolgáltatás használatával a felhasználó részben elrejtheti saját internetes nyomait és a használt eszköz valós IP-címét.

Az átlagos magyar felhasználó néhány kattintással megváltoztathatja helyzetét Budapestről Párizsba. Ezért a funkciót gyakran használják a szigorúan cenzúrázott országokban, de például olyan tartalmak esetében is, amelyek különböző okok miatt csak bizonyos országokban érhetők el – tipikusan ilyen például a Netflix vagy az Amazon Prime Video.

Jegyzet: Az IP-cím egy egyedi azonosító szám, amelyet az internetre csatlakozó eszköz kap. Ennek köszönhetően képes az eszköz kapcsolatba lépni az internetes hálózattal.

Hogyan működik a VPN?

Most, hogy már tudja, mi a VPN, mélyebbre merülhetünk a funkcióiba. Maga a szolgáltatás koncepciója a titkosítási adatokon alapul, amelyek biztosítják a felhasználók magánéletét és biztonságát. Az általános VPN szolgáltatások egyszerű elv alapján működnek, amikor a felhasználó letölti a szolgáltató alkalmazását az eszközére, bejelentkezik a fiókjába, kiválasztja az IP-cím helyét, és csatlakozik.

A szolgáltatás böngészőbővítmény formában is elérhető lehet, de VPN routert is szerezhet. A VPN elindítása után egy képzeletbeli alagutat hoz létre az eszköz és a VPN szerverek között. Az alagúton keresztül minden adatot elküldenek, amelyeket a VPN kiszolgáló feldolgoz és továbbít a nyilvános internetes hálózatra. Ugyanezen a folyamaton mennek keresztül az eszközéhez irányított adatok is.
 

Ezzel a módszerrel egy rendkívül biztonságos és anonim környezet jön létre, amelyen keresztül érzékeny adatokat küldhet. Mindenesetre okos dolog lenne elhinni, hogy a kapcsolat teljesen anonim. A legtöbb esetben nyomon követhetik az internetes mozgását, még a legjobb VPN használatakor is. Az adatok keresése azonban sokkal nehezebb lesz, sok erőfeszítést igényel, és szinte soha nem lesz teljes.

Áttekintésképpen összefoglaljuk, mire használható a VPN:

  • Adattitkosítás – A VPN titkosítja az eszközről küldött összes adatot, így rajtad kívül senki sem férhet hozzá.
  • IP-cím és felhasználói identitás maszkolása – Általában az internetkapcsolathoz használnod kellene az eszközöd IP-címét. VPN bekapcsolásakor az IP-címet a VPN szerver IP-címére cserélik, amelyeket a szolgáltatók ezrei birtokolnak világszerte. Senki sem tudja tehát, hogy az általad küldött adatok tőled származnak.
  • Cenzúrázott vagy blokkolt tartalomhoz való hozzáférés – Mivel a felhasználók különféle VPN szerverekhez csatlakozhatnak a világ számos országában, egyszerűen úgy tehetnek, mintha abban az országban lennének, ahol a kívánt tartalom elérhető.

Elérhető VPN típusok

Általánosan többféle VPN típussal találkozhat, amelyek különböző célokra szolgálnak, és eltérő biztonsági szintet kínálnak. Mindegyiket részletesen elemezzük alább.

Site-to-site VPN

A Site-to-Site VPN, más néven Router-to-Router VPN, két vagy több földrajzilag elkülönített hálózat egy nagy hálózatba történő összekapcsolására szolgál. Általában vállalatok, nagyvállalatok vagy különféle szervezetek használják, amelyek biztonságos és titkosított hálózatot szeretnének létrehozni az egyes fióktelepek között. Az összekapcsolást VPN routerek vagy koncentrátorok segítségével végzik.

Remote Access VPN

A Remote Access VPN lehetővé teszi az egyéni felhasználók számára, hogy bárhonnan csatlakozzanak a céges vagy egyéb hálózatokhoz. A VPN feladata ebben az esetben a felhasználó eszköze és a céges hálózat közötti titkosított kapcsolat létrehozása, ami biztonságos hozzáférést biztosít a céges adatokhoz vagy alkalmazásokhoz.

Cloud VPN

A Cloud VPN a felhőbe küldött adatok védelmére szolgál. Az állományok átvitele során a felhasználóknak tehát nem kell aggódniuk az adatok elvesztése, lopása vagy szándékos károsítása miatt. Ezt a VPN típust ismét vállalatok vagy alkotók használják, akiknek adataikat védeni kell a hackerektől vagy a versenytársaktól.

Személyi/mobil VPN

Az átlagos felhasználók főleg a személyi vagy mobil VPN-nel találkoznak, amely különféle eszközökről történő biztonságos kapcsolódásra szolgál. Használható otthoni környezetben, de nyilvánosan is, ha például a WiFi-hez akarnak csatlakozni a vasútállomáson vagy egy étteremben. Az ilyen VPN-ek többsége alkalmazás vagy böngészőbővítmény formájában működik.

VPN protokollok és azok különbségei

A VPN-eket az alkalmazott protokollok alapján is lehet osztályozni, amelyek biztonsági, sebességi és kapcsolati stabilitásban, titkosítási szinten és megbízhatóságban különböznek egymástól. Jelenleg hat protokollal találkozhat, konkrétan:

  • PPTP – Az egyik legrégebbi VPN protokoll, amelyet a Microsoft fejlesztett ki. Elsősorban gyorsaságáról és egyszerűségéről ismert. Az újabb alternatívákhoz képest kevésbé biztonságosnak tekintik.
  • L2TP/IPSec – Az L2TP a korábbi protokoll utódja, amelyet gyakran IPSec-kel együtt implementálnak a biztonság növelése érdekében. Az L2TP önmagában csak egy alagutat hoz létre, míg az IPSec az adatok titkosítását és hitelesítését biztosítja.
  • IKEv2/IPSec – Egy másik kombinált protokoll, amely kiválóan alkalmazkodik instabil kapcsolatokhoz vagy hálózatok közötti váltáshoz. Ideális választás például azoknak a háztartásoknak, amelyek WiFi kiterjesztőket használnak a lefedettséghez.
  • SSTP – Elsősorban a Windows operációs rendszeren elérhető. Nagy előnye a magas biztonsági szint és a képesség, hogy áttörje azoknak a szolgáltatásoknak a biztonsági rendszerét, amelyek a legtöbb VPN szolgáltatót blokkolják.
  • OpenVPN – Az OpenVPN egy nyílt forráskódú VPN, amely a magas biztonsági szintjével és rugalmasságával tűnik ki. Ugyanakkor a magas titkosítási szint a kapcsolat sebességének csökkenéséhez vezethet.
  • WireGuard – A legújabb protokoll variáns, amely a leggyorsabb adatátvitelt és magas biztonsági szintet nyújt. Az összes legjobb VPN szolgáltató már képes felajánlani ezt a protokollt a felhasználóinak.

TIPP: Ha több eszközön is napi szinten szeretné használni a VPN-t, a legjobb megoldás a VPN router. Ennek beépített VPN-je van, amelyet az összes csatlakoztatott eszköz használ.

Mikor érdemes használni a VPN-t?

Miután részletesen megvitattuk, mi az a VPN és mire szolgál, áttérhetünk annak gyakorlati használatára is. Általánosságban elmondható, hogy a VPN-t minden felhasználó értékeli, aki törődik az online adatvédelem és biztonság fontosságával. Leggyakrabban az alábbi célokra használják:

  • adatvédelem a nyilvános Wi-Fi-hálózatokon – a nyilvános Wi-Fi-t a szakértők az egyik legveszélyesebbnek tartják. A csatlakozás után a hackerek viszonylag könnyen hozzáférhetnek a személyes adatokhoz. Azonban ha például a repülőtéren vagy egy kávézóban VPN-en keresztül csatlakozik, minden adata titkosítva és védve lesz;
  • biztonságos távoli hozzáférés – a legtöbb cég és szervezet VPN-t használ, mint hozzáférési pontot a központi hálózatukhoz. Egyszerűen biztonságos kapcsolatot hoznak létre, amellyel ellenőrizhetik azokat az eszközöket, amelyek hozzáférhetnek a hálózathoz. Ez jelentősen csökkenti az adatlopás kockázatát;
  • blokkolt tartalmak elérése – gyakran előfordulhat, hogy bizonyos szolgáltatások vagy tartalmak nem érhetők el Magyarországon. Ha kedvenc streaming szolgáltatása új epizódokat adott ki csak az USA-ban, egyszerűen csatlakozhat egy VPN-hez, amellyel az IP-címe is a kívánt országra változik, és máris elkezdheti a streamelést;
  • adatok védelme a hackerek ellen – bármikor, amikor csatlakozik az internethez, ki van téve annak a veszélynek, hogy egy hacker támadja meg. Gyakran előforduló jelenség a hosszú távú megfigyelés, amely újabb támadással érhet véget az adatok megszerzése érdekében, például a bankkártyaadatok formájában;
  • adatmegosztás blokkolása – az internetes szörfözés során az internetszolgáltató minden adatot gyűjt, amelyet később eladhat harmadik feleknek a pontosabb hirdetések célzása érdekében. Ezt VPN segítségével el lehet kerülni, mivel az nemcsak az internetszolgáltatóval, hanem bárki mással is blokkolja az adatok megosztását;
  • anonimitás az internetes böngészés során – a VPN részben biztosítja az anonimitást az interneten, amellyel nem lesz könnyen nyomon követhető. Ha fél attól, hogy valaki követni fogja az internetes tevékenységeit, a VPN-jó megoldás lehet;
  • olcsóbb vásárlások – már korábban bebizonyosodott, hogy egyes webáruházaknál az árak a felhasználó helyétől függően változhatnak. Az IP-cím helyzetének megváltoztatásával bizonyos online áruházakban kedvezőbb áron vásárolhat;
  • fájlok letöltése – a felhasználók, akik tiltott tartalmat töltenek le az internetről, elkerülhetik a lehetséges szankciókat a VPN használatával. Az VPN még a malware elleni védelemben is segíthet.
Mielőtt VPN szolgáltatót választana, előre ellenőrizze annak minőségét, mivel nem minden szolgáltató nyújt ugyanolyan szintű szolgáltatást, így nem mindenki alkalmas az összes említett felhasználásra. Találkozhat különböző előfizetésekkel, amelyek nemcsak az árban, hanem a rendelkezésre álló funkciókban is különböznek egymástól.

Hogyan befolyásolhatja a VPN az internetkapcsolatát?

Az előnyök mellett még a legjobb VPN-eknek is vannak kisebb hátrányaik. A legnagyobb ezek közül az, hogy lassíthatja az internetkapcsolatot, és még megszakításokat is okozhat. Általában minél távolabb van a VPN szerver, annál lassabb lesz a kapcsolat sebessége.

Gondot jelenthet a kapcsolat minősége is. Ha gyakran nagyon lassú internettel küszködik, akkor a VPN csatlakozás nem lesz kényelmes. Az alkalmi sorozatnézéshez vagy rövid internetes szörfözéshez azonban még mindig elég lesz.

A kapcsolati sebesség és stabilitás több tényezőtől is függ, beleértve a szolgáltató minőségét, a használt protokollt vagy a kiválasztott szerver terhelését. Ügyeljen az eszköze teljesítményére is. Különösen a régebbi laptopok és okostelefonok esetében a VPN csatlakozás túlzottan megterhelő lehet, ami nemcsak az internetkapcsolat sebességére, hanem az eszköz válaszidejére is hatással lesz.

Bár a VPN egy meglehetősen összetett technológia, amely az adatok titkosításán alapul, a hétköznapi felhasználóknak bőven elég azt tudniuk, hogy a szolgáltatás segíthet az adatok védelmében, megóvja a hacker támadásoktól, és elrejti a valódi IP-címüket.

A legjobb VPN kiválasztását az igényei és elvárásai szerint végezze – ebben az összefüggésben figyeljen elsősorban a kiválasztott protokoll típusára. A VPN hatékonysága az internetkapcsolat minőségétől is függ. Ha úgy gondolja, hogy lassú az internetje, a kapcsolat sebességét ellenőrizheti online eszközünkkel.

Online maradni utazás közben is? Legyen szó élmények megosztásáról szeretteinkkel, az útvonal tervezéséről vagy csak egy hosszú film megtekintéséről, internet nélkül nem megy. De hogyan biztosítsunk gyors és biztonságos kapcsolódást otthonon kívül? Fedezzük fel együtt a lehetőségeket a mobil adatoktól a nyilvános Wi-Fi hálózatokig és a speciális megoldásokig, amelyek internetet biztosítanak nekünk még nyaralás alatt is.

Az OpenAI bemutatja a SearchGPT-t, egy forradalmi keresőt, amely mesterséges intelligenciát használ. Felejtsük el a végtelen linkekre kattintgatást. A SearchGPT pontos és aktuális információkat nyújt valós időben a weben.

Útmutatónk segít eligazodni az internetszolgáltatók ajánlatainak áradatában, és megtalálni a legjobb vezetékes internetet az otthonod számára. Tudja meg, mire kell figyelnie a választás során, és milyen alternatívák közül választhat.

Álmodozik egy internetről, amit bárhová magával vihet? Akkor érdemes megfontolnia a hordozható internetre való átállást. Útmutatónk bemutatja, hogyan működik és mit tud. Megtudhatja az előnyeit, de a hátrányait is, és végül tanácsot adunk a megfelelő választáshoz.

Fedezd fel, hogyan alakíthatod okostelefonodat könnyedén hordozható Wi-Fi routerré. Részletes útmutatónk lépésről lépésre végigvezet a mobil hotspot létrehozásának folyamatán Android és iOS eszközökön. Akár az internetet szeretnéd megosztani barátaiddal, akár laptopodon dolgozni otthoni hálózatodon kívül, ez a cikk megmutatja, hogyan csináld.

Az elmúlt években jelentősen bővült az interneten keresztüli televíziós műsorszórás, amelyet IPTV (Internet Protocol Television) néven ismerünk. Ezeket a műsorokat elsősorban a távközlési szolgáltatók nyújtják a telefonvonalukon keresztül. Mit érdemes tudni, mielőtt elkezdené nézni a TV-t az interneten?