Speedmeter.hu News PoE – tápegység lehetősége hálózati kábelen keresztül

PoE – tápegység lehetősége hálózati kábelen keresztül

A hálózati Ethernet-kábeleket általában adatátvitelre használják. Az IEEE 802.3af és 802.3at szabványok azonban meghatározzák a hálózati kábelen keresztüli tápellátás funkcióját is. Így kisebb hálózati eszközöket áramforrás nélkül is táplálhat, anélkül hogy újabb külön kábelt kellene használni. Nézzük meg a PoE (Power over Ethernet) előnyeit és hátrányait és specifikumait.

PoE – tápegység lehetősége hálózati kábelen keresztül

A PoE megjelenésének motivációja az internetes telefonálás terjedése volt

Az ezredfordulón széles körben elterjedt az internetes telefonálás technológiája, azaz a VoIP. Az IP-telefonok egyik hátránya az volt, hogy külön kábelt kellett csatlakoztatni az áramforráshoz. Éppen az extra tápegység megszűntetése volt a PoE megjelenésének fő mozgatórugója. Ez a funkció ugyanis lehetővé tette az IP-telefonok táplálását és az adatok átvitelét egyetlen kábellel, ami egyszerűbbé tette az eszközök csatlakoztatását és a kábelek megtakarítását.

Két típusú tápforrás a PoE-hoz

Ahhoz, hogy a hálózati kábelen keresztüli tápellátás lehetséges legyen, az adatkábellel együtt tápfeszültséget kell beinjektálni. Ezt kétféleképpen lehet megtenni, azaz PoE-t támogató switch segítségével (általában aktív) vagy speciális PoE injektorok alkalmazásával (passzív).

Hálózati kapcsolók PoE képességgel

Néhány adatkapcsoló közvetlenül támogatja az aktív vagy passzív PoE funkciót. A tápellátást támogató adatkábelek minden portján elérhetők lehetnek. Ebben az esetben azonban figyelembe kell venni, hogy a kapcsoló tápegysége nincs méretezve az összes port egyidejű táplálására. Hogy elkerüljük a túlterhelést, ne csatlakoztassunk több mint a portok felének megfelelő számú eszközt a PoE-n keresztül a dataporthoz. Például egy 10 portos kapcsoló valószínűleg nem lesz képes több mint 5 eszközt egyszerre táplálni, gyakran kevesebbet is. Vannak olyan hálózati kapcsolók is, amelyek kifejezetten PoE-t támogató portokkal rendelkeznek. Ezeknél garantált a teljes tápegység, de mindig ellenőriznünk kell, hogy melyik port csak adatátvitelre szolgál és melyik táplált.

PoE injektorok

A passzív PoE elvén működnek, amelyek során egyszerűen a hálózati kábel nem használt vezetékére kerül a kívánt feszültség, az úgynevezett PoE injektorok. Ezeket az egyes Ethernet-kábelekre helyezik és egyetlen eszköz táplálására szolgálnak. Az injektorok használata egyszerű és olcsó megoldás, azonban számos hátrányt és kockázatot hordoz. A PoE injektorok alkalmazásakor jelentős feszültségesés léphet fel hosszú kábeleken. Rossz kábelezés vagy nem kompatibilis eszköz használata esetén a kábel vagy a csatlakozó megsérülhet. Ha az passzív Pover over Ethernet táplellátással rendelkező kábelt egy olyan interfészbe csatlakoztatjuk, amely az adatok kétirányú átviteléhez az összes kábelszálat használja, rövidzárat és kiégést okozhat.

Milyen eszközökhöz használják a PoE táplálást

A fent említett IP-telefonok mellett a PoE funkcióval rendelkező táplálás főként webkamerák esetében is használatos. Így megszűnik az egyes IP-kamerák hosszú tápkábeleinek feszültsége, az adatátvitel és a tápellátás kizárólag Ethernet-kábelen keresztül történik. A tápellátás PoE segítségével néhány típus Wi-Fi hozzáférési pont (Access Point) esetében is támogatott a vezeték nélküli jel hatókörének bővítéséhez.

Ha úgy dönt, hogy egyes eszközeit Ethernet-kábelen keresztül táplálja, válassza ki a legmegfelelőbb módot a feszültség beinjektálására. A PoE injektorok használata egyszerű és olcsó, de számos kockázattal is jár, amelyeket figyelembe kell venni.

Biztonságban érzi magát a digitális világban? A kibernetikus bűnözés egy olyan vírus, amely szédítő sebességgel terjed, és gyanútlan áldozatokat támad meg. Ransomware, az Internet of Things elleni támadások, kifinomult szociális manipulációs technikák – a veszélyek minden sarokban leselkednek. Olvassa el, hogyan védekezhet a kiberpredátorok ellen, és hogyan védheti meg adatait és magánéletét az online dzsungelben.

Chatbotok érzelemmel? Az érzelmi AI egy új trend, amely forradalmat ígér az ügyfélszolgálatban. Valóban képes-e a mesterséges intelligencia felismerni az emberi érzelmeket, és hogyan lenne használható ez a technológia? Ismerjük meg együtt az érzelmi AI elveit, potenciálját, valamint az érzelmek gépi olvasásával kapcsolatos kockázatokat és etikai kérdéseket.

A kvantumtechnológiák megállíthatatlanul közelednek, és forradalmat ígérnek számos területen. Kézközelben van a kvantuminternet és a kvantumiránytűk. A jövő hackerek és GPS nélkül talán hamarabb valósággá válik, mint gondolnánk. A tudósok azonban még mindig számos akadállyal kell, hogy szembenézzenek, amelyek leküzdése nem lesz éppen egyszerű.

Mindenhol az 5G-ről hall, de még mindig nem biztos benne, mi is az valójában, és miben különbözik a 4G-től? Ez a cikk elmagyarázza a fő különbségeket a 4G és az 5G hálózatok között, a sebességtől és a késleltetéstől kezdve, egészen a mobilkészülék akkumulátorára gyakorolt hatásukig.

A Google három új AI modellt mutat be, melyek neve Gemma 2, és amelyek a biztonságra, az átláthatóságra és az elérhetőségre helyezik a hangsúlyt. A Gemma 2 2B modell optimalizálva van hétköznapi számítógépekre, a ShieldGemma védelmet nyújt a mérgező tartalomtól, és a Gemma Scope lehetővé teszi a modellek részletes elemzését. A Google az AI demokratizálására és a bizalom építésére törekszik.

Akadozik a Netflix? Az egész örökkévalóságig tart a YouTube betöltése? Talán az internet sebessége a hibás. Tudja meg velünk, milyen gyors csatlakozásra van szüksége a zökkenőmentes streaminghez standard, magas és ultra-magas felbontásban.

Egyéb nyelvi változatok