Speedmeter.hu News Modem kontra router: Mi a különbség a készülékek között, és mire használhatók?

Modem kontra router: Mi a különbség a készülékek között, és mire használhatók?

Modem és router – két észrevétlen eszköz, amelyek nélkül ma már nem tudjuk elképzelni az életet. De tudjátok valójában, mire valók és miben különböznek? Cikkünk segít eligazodni a szakmai kifejezések zűrzavarában, mint például WAN, LAN, DSL vagy Wi-Fi. Tudja meg, hogyan kapcsolja össze a modem az otthonát az internettel, és hogyan irányítja a router az adatforgalmat az eszközök között.

Modem kontra router: Mi a különbség a készülékek között, és mire használhatók?

Az internetet már a legtöbben természetesnek vesszük, de csak kevesen tudják pontosan, hogyan is működik. A hétköznapi felhasználóknak elég, ha modemmel vagy routerrel csatlakoznak az internethez, és minden úgy megy, ahogy kell. Azonban a modem és a router teljesen különböző eszközök, amelyeket gyakran összekevernek. Nézzük meg, miben különböznek, és mire valók valójában.

Mi az a modem?

A modem a Modulator és Demodulator rövidítése, amely a szignál modulálási és demodulálási funkcióira utal. Bár ez elsőre bonyolultan hangozhat, nem kell aggódni. A lényeg az, hogy a modem az adatok átvitelére és fogadására szolgál az internetes kapcsolaton keresztül, azaz a választott szolgáltató wide area network-jén (WAN).

Az internetes csatlakozás módja alapján többféle modem típussal találkozhat:

  • DSL modem – a telefonvonalat használja a kapcsolat kialakításához;
  • Kábelmodem – a kábeltelevíziós vonalat használja;
  • Műholdas modem – műholdas kapcsolaton keresztül kommunikál;
  • Modem Wi-Fi routerrel – univerzális eszköz, mely az LTE, 4G vagy 5G vezeték nélküli jelet fogadja;
  • Optikai hálózati terminál (ONT) – optikai kábeleket használ az extrém gyors csatlakozáshoz, ahol a jeleket a morze kódhoz hasonló fényjelek alapján dekódolják. Találkozhatunk olyan eszközzel is, amely az ONT-t és routert egyesíti.

TIP: A wide area network (WAN) egy széles földrajzi területet lefedő hálózatot jelent – lehet ez egy város vagy akár egy ország is. Ezzel szemben a local area network (LAN) az otthoni hálózatodat képviseli, amelyet egyszerűen létrehozhatsz egy router segítségével.

Hogyan működik a modem?

A modem röviden az a pont, amely összekapcsolja otthonodat az internettel. Néhány típusú internetkapcsolatnál szükséges az adatok digitális modulálása analóg jellé. Ha tehát úgy döntesz, hogy meglátogatsz egy weboldalt, az utasítás digitálisan, nullák és egyesek formájában érkezik be.

A modem átveszi az adatokat és analóg formára modulálja azokat. A jel ezután a szolgáltatód adatközpontjába jut, ahol újra demodulálják digitális formátumra. A teljes folyamat milliszekundumok alatt zajlik le.

Mi az a router?

A router egy olyan eszköz, amely irányítja az adatforgalmat otthoni LAN hálózatodon belül. Feladata, hogy hatékonyan ossza el az adatokat az otthonunkban vagy irodánkban csatlakoztatott eszközök között. Segítségével nemcsak eszközeid között lehet megosztani az adatokat, hanem a modemmel is, amely az internetes kapcsolatot biztosítja otthoni hálózatodhoz.

A legtöbb elérhető router további funkciókkal is rendelkezik, többek között:

  • QoS (Quality of Service) az adatok prioritásának meghatározásához,
  • egyes eszközök blokkolása,
  • előre meghatározott weboldalak blokkolása,
  • saját hotspot létrehozása.

Ha új routert szeretnél vásárolni, nem választhatsz azonnal az első eszközt, amire a boltban rábukkansz. Nagyon függ attól, hogyan szeretnéd elosztani az internetet otthonodban, és mit vársz el tőle. Általánosságban négyféle routerrel találkozhatsz:

  • Kábelrouter – internetkapcsolatot csakis ethernetkábelen keresztül osztja el. Kábelcsatlakozással magasabb minőséget és stabilitást kínál.
  • Vezeték nélküli router – rádióhullámok segítségével osztja el az internetkapcsolatot Wi-Fi hálózaton keresztül. Ugyanakkor érzékenyebb lehet a zavarokra más vezeték nélküli eszközök, fizikai akadályok vagy szomszédos Wi-Fi hálózatok miatt.
  • Hraniční router – két hálózat határán vagy szélén helyezkedik el. Gyakran használják vállalati hálózat és internet összekapcsolására.
  • VPN router – VPN kapcsolatok kezelése céljából módosított router. Minden csatlakoztatott eszközt véd, nemcsak azokat, amelyekbe VPN szolgáltatói alkalmazás telepíthető.

TIP: A router önállóan is működhet, helyi LAN hálózatot hozva létre az adatok megosztására több eszköz között.

Hogyan működik a router?

A router röviden irányító állomásként működik az összes hálózatra csatlakozott eszköz számára. Fő feladata eldönteni, hogyan és hová kell az adatoknak áramolniuk. Amikor egy eszköz a hálózaton kapcsolatot kér egy másik eszközzel, adatcsomagot küld a routernek.

Az adatcsomag fejlécét megvizsgálva, meghatározza a célcímet és eldönti, hová küldje. A legtöbb esetben ez adatokat küld az eszköz és a modem között. Azonban beállíthatod az adatok megosztását is a csatlakoztatott eszközök között.

Modem vs router – mi a különbség?

Ahogy láthattad, a modem és router semmiképp sem ugyanazok az eszközök. Feladatuk mellett más szempontokból is különböznek, amelyeket alább részletesen tárgyalunk.

Felépítés

A modemek általában kisebbek és kevésbé bonyolultak, mint a routerek. Csak néhány LED diódával rendelkeznek, amelyek a kapcsolat állapotát jelzik. Általánosságban egy kis dobozkát jelent néhány porttal. A router ezzel szemben nagyobb, és több porttal valamint antennával rendelkezik a Wi-Fi jel terjesztésére. Találkozhatsz azonban modemekkel routerrel kombinálva is.

Portok száma

A modemeket és routereket a rendelkezésre álló portok száma alapján is megkülönböztetheted. A modem jellemzően egy WAN porttal rendelkezik az internetkapcsolathoz és egy LAN porttal a routerhez való csatlakozáshoz – vannak modellek több porttal is, de mégis biztonsági okokból nem ajánlott az eszközök közvetlen csatlakoztatása a modemhez. A router ezzel szemben több LAN portot kínál, hogy egyszerre több eszközt csatlakoztathass.

Funkciók

A modem és router elsősorban funkcióikban különböznek, amelyek kiegészítik egymást. A modem az internet csatlakoztatására szolgál az eszközökhöz vagy az egész otthoni hálózathoz, és bizonyos esetekben modulálnia és demodulálnia kell a jeleket. A modem tehát röviden a WAN-hoz való közvetlen hozzáférést biztosítja.

Ha több eszközt szeretnél csatlakoztatni, vagy Wi-Fi hálózatot szeretnél létrehozni otthonodban, nem nélkülözheted a routert. Funkciója az adatok szortírozása és elosztása több eszköz között. Ezzel egy otthoni LAN hálózatot hoz létre, amely internetkapcsolat nélkül is működhet.

Az eszközök firmware-ében is különbségek vannak. A modemnél alap firmware-t használnak, amely általában nem kínál további funkciókat. A router ezzel szemben sokkal összetettebb eszköz, amely az adatok irányítása mellett számos fejlett feladatot is képes végrehajtani, például weboldalak blokkolása vagy az adatok prioritizálása.

Biztonság

A legtöbb modem nem rendelkezik semmilyen védelemmel. Ezen a téren a routerre támaszkodnak, amely számos biztonsági funkcióval rendelkezik, beleértve a tűzfalat. Képes blokkolni a nem kívánt weboldalakat. Része a WPA/WPA2 a vezeték nélküli hálózatok biztonságához. Egyes routerek fejlettebb WPA3 védelemmel is felszereltek lehetnek.

Elhelyezkedés a hálózatban

A modem az első pont, amely összekapcsolja hálózatodat az internettel. Ezt követi a router, melynek feladata az internetkapcsolat elosztása az eszközök között a hálózaton belül. Már elérhetők olyan modemek is, amelyek Wi-Fi routerekkel kombináltak, így csak egyetlen eszközre lesz szükséged.

Csatlakozás

A két eszközt a csatlakozás szempontjából is különbözőképpen lehet szemlélni. Közvetlenül az internethez csatlakoztatott egyetlen eszköz a modem, mivel képes az adatokat modulálni és demodulálni. A router ezt nem tudja, ezért csak az internetkapcsolat elosztására szolgál több eszköz között.

TIP: A router mellett találkozhatsz hálózati kapcsolóval, azaz switch-csel is. Ez önmagában nem képes LAN létrehozására, de ha csatlakoztatod a routerhez, hatékonyabban kapcsolja össze az egyes eszközöket. A fő különbség a pontos adatok küldése, amikor az adatok nem küldődnek egyszerre minden eszköznek, hanem csak egy konkrétnak. Előnyei közé tartozik a nagyobb LAN portok száma, hogy több eszközt csatlakoztathass.

Hogyan működik az internetkapcsolat modem és router segítségével?

Ha eddig elolvastad, már tudod, hogy a modem és a router teljesen különböző eszközök, amelyek azonban kiegészítik egymást. A teljes megértéshez azonban meg kell néznünk, hogyan működik a folyamat a gyakorlatban.

Képzeld el, hogy le akarsz játszani egy videót a YouTube-on, és van egy klasszikus DSL modem:

  1. Kattintasz a lejátszani kívánt videóra, és az eszközöd a parancsot adatcsomagok formájában továbbítja a routerhez.
  2. A router fogadja, feldolgozza és továbbítja a modembe.
  3. A modem a digitális adatokat analóg jelekké modulálja, és elküldi az internetszolgáltatódnak.
  4. A szolgáltató fogadja a kérést, és az analóg jelet visszaváltja digitális formába, így a szerver képes feldolgozni a kérést.
  5. Ezután a digitális jelet újra analóggá alakítják és visszaküldik a modemhez.
  6. A modem újra digitális formába demodulálja a jelet, és továbbítja azt a routernek.
  7. A router feldolgozza a kérést, továbbítja az adatokat az eszközödhöz, és a videó elindul.

A folyamat az internetkapcsolat típusától is függ. A kábel és DSL internetnél szükséges a jel demodulálása és modulálása. Ezzel szemben a vezeték nélküli és optikai internet csak digitális jeleket használ, így erre a funkcióra nincs szükség.

Ha otthonodat vagy irodádat az internethez szeretnéd csatlakoztatni, nem tudsz meglenni modem nélkül. Bár ehhez közvetlenül csatlakoztathatod a szükséges eszközöket, de biztonsági szempontból nem ez a legjobb döntés. Több eszköz csatlakoztatásához jobb egy routert beszerezni. Segítségével létrehozhatsz egy otthoni LAN hálózatot, amelyhez az eszközöket Wi-Fi vagy kábel segítségével csatlakoztathatod.

Ha nem tudsz eligazodni a megfelelő modem vagy router kiválasztásában, ne félj kérni szolgáltatód segítségét. Tanácsot adnak, hogy melyik készülék illik az adott típusú kapcsolathoz, vagy legalábbis elmondják, milyen paraméterekre kell figyelned a választás során.

Álmodozik egy internetről, amit bárhová magával vihet? Akkor érdemes megfontolnia a hordozható internetre való átállást. Útmutatónk bemutatja, hogyan működik és mit tud. Megtudhatja az előnyeit, de a hátrányait is, és végül tanácsot adunk a megfelelő választáshoz.

Fedezd fel, hogyan alakíthatod okostelefonodat könnyedén hordozható Wi-Fi routerré. Részletes útmutatónk lépésről lépésre végigvezet a mobil hotspot létrehozásának folyamatán Android és iOS eszközökön. Akár az internetet szeretnéd megosztani barátaiddal, akár laptopodon dolgozni otthoni hálózatodon kívül, ez a cikk megmutatja, hogyan csináld.

Az elmúlt években jelentősen bővült az interneten keresztüli televíziós műsorszórás, amelyet IPTV (Internet Protocol Television) néven ismerünk. Ezeket a műsorokat elsősorban a távközlési szolgáltatók nyújtják a telefonvonalukon keresztül. Mit érdemes tudni, mielőtt elkezdené nézni a TV-t az interneten?

A japán tudósok új világrekordot értek el az internetszolgáltatás sebességében, amely 402 terabit másodpercenként. Ez az eredmény 1,6 milliószor gyorsabb, mint az átlagos internetsebesség az USA-ban. Eredményüket kereskedelemben elérhető optikai szálak és különböző technológiák kombinációjával érték el. Bár a sebességet csak laboratóriumi körülmények között sikerült elérni, feltételezik, hogy a kutatás hozzájárulhat az optikai hálózatok további fejlesztéséhez.

Az Amazon belép a műholdas internet világába a Kuiper projekttel, amely gyors internetkapcsolatot ígér még a távoli területeken is. Több mint 3200 műholddal a Föld körüli pályán versenyezni kíván a SpaceX Starlinkjével és másokkal. Milyen gyors lesz az Amazon internetje? Mennyibe fog kerülni és mikor lesz elérhető?

Mi az optimális internetszebesség a streameléshez, játékhoz vagy otthoni munkához? Ismerje meg velünk, mi befolyásolja a letöltési és feltöltési sebességet, és melyik kapcsolat típus a legmegfelelőbb az Ön igényeihez. Tanácsokat adunk, hogyan tesztelje internetsebességét és hogyan növelje azt, ha szükséges.