Speedmeter.hu News Minden, amit a TV-ről az interneten tudni kell

Minden, amit a TV-ről az interneten tudni kell

Az elmúlt években jelentősen bővült az interneten keresztüli televíziós műsorszórás, amelyet IPTV (Internet Protocol Television) néven ismerünk. Ezeket a műsorokat elsősorban a távközlési szolgáltatók nyújtják a telefonvonalukon keresztül. Mit érdemes tudni, mielőtt elkezdené nézni a TV-t az interneten?

Hogyan működik?

A csatlakozáshoz általában nagysebességű internetkapcsolatra vagy optikai szálas kapcsolatra van szükség. Az IPTV vitathatatlan előnyei közé tartozik a széles programválaszték és a különféle kiegészítő szolgáltatások, mint például az elektronikus programfüzet (EPG), a fizetős tartalmak PPV (Play Per View), a Video on Demand (VoD), valamint egyéb információs szolgáltatások. Ezek terjedelme mindig az egyes társaságok konkrét ajánlataitól függ.

Hol és hogyan érhető el az IPTV?

Az IPTV elérhetősége elsősorban a nagysebességű internetkapcsolat elérhetőségétől függ, amelyen keresztül az IPTV közvetítve van. Ha például egy olyan társaság IPTV-jét szeretné használni, amely ADSL2+ vonalat használ, akkor az ADSL2+ technológia elérhetősége elengedhetetlen az ön lakóhelyén. Az IPTV technológia elérhetőségéről mindig tájékozódhat az adott társaságnál. A megtekintéséhez set-top-boxra lesz szüksége, és ha az IPTV átvitele ADSL kapcsolaton keresztül történik, akkor ADSL modemre is szüksége lesz. Az IPTV vételére használt set-top-boxok általában hibrid eszközök, ami azt jelenti, hogy támogatják a földi (DVB-T), műholdas (DVB-S) és kábel digitális sugárzást (DVB-C) is.

Hogyan működik az egyidejű tévénézés és internetböngészés?

Nem kell aggódnia semmilyen komplikáció miatt. A telefonálás és az adatátvitel számára elkülönített sáv és az élő tévéközvetítések prioritásának beállítása révén egyazon fix telefonvonalon vagy optikai kapcsolaton keresztül egyszerre nézhet IPTV tévéműsort, telefonálhat, adatot tölthet le és böngészhet az interneten.

Az IPTV további előnyei

  • A nézett műsor rögzíthető az ismételt megtekintéshez
  • Speciális eszköz használatával (például DIGI2GO) a műsor bármikor megállítható, visszatekerhető és a kívánt helyről megtekinthető.
  • Az egyik lehetőség az élő időben történő megtekintésre a TV-n vagy PC-n vagy más eszközön keresztül a klasszikus médialejátszók használata. Az olyan lejátszók, mint a VLC Player vagy a BS Player, amelyeket leggyakrabban a lemezekről történő filmnézéshez használnak, ugyancsak alkalmasak TV-nézésre.
  • Egy másik lehetőség az, hogy közvetlenül a televíziós oldalakra streameljünk (a Cseh Televízió is ilyeneket kínál).

Videoszerverek IPTV helyett

Nem akar IPTV-t előfizetni, és inkább csak egyes műsorokat nézne? Ha meglátogatja valamelyik televíziós állomás videoszerverét, könnyedén nézheti a műsorokat online gyakorlatilag bárhol és bármikor (a külföldi nézés néha a közvetítési licencek érvényességétől függ). A nézéshez csak ki kell választania a kívánt műsort, kattintania a lejátszásra, és máris nézheti azt a szolgáltató szerveréről. Ez ideális megoldásnak tűnik az állomás saját gyártású műsorainak, filmjeinek és sorozatainak nézésére.

Az élő időben történő megtekintéshez és streameléshez azonban számítson arra, hogy egy igazán jó minőségű, megbízható és gyors internetkapcsolatra lesz szüksége a zavartalan élményhez. Ekkor ugyanis választhat magas felbontást is, ami még tovább növeli az élményt.

Online maradni utazás közben is? Legyen szó élmények megosztásáról szeretteinkkel, az útvonal tervezéséről vagy csak egy hosszú film megtekintéséről, internet nélkül nem megy. De hogyan biztosítsunk gyors és biztonságos kapcsolódást otthonon kívül? Fedezzük fel együtt a lehetőségeket a mobil adatoktól a nyilvános Wi-Fi hálózatokig és a speciális megoldásokig, amelyek internetet biztosítanak nekünk még nyaralás alatt is.

Az OpenAI bemutatja a SearchGPT-t, egy forradalmi keresőt, amely mesterséges intelligenciát használ. Felejtsük el a végtelen linkekre kattintgatást. A SearchGPT pontos és aktuális információkat nyújt valós időben a weben.

Útmutatónk segít eligazodni az internetszolgáltatók ajánlatainak áradatában, és megtalálni a legjobb vezetékes internetet az otthonod számára. Tudja meg, mire kell figyelnie a választás során, és milyen alternatívák közül választhat.

Álmodozik egy internetről, amit bárhová magával vihet? Akkor érdemes megfontolnia a hordozható internetre való átállást. Útmutatónk bemutatja, hogyan működik és mit tud. Megtudhatja az előnyeit, de a hátrányait is, és végül tanácsot adunk a megfelelő választáshoz.

Fedezd fel, hogyan alakíthatod okostelefonodat könnyedén hordozható Wi-Fi routerré. Részletes útmutatónk lépésről lépésre végigvezet a mobil hotspot létrehozásának folyamatán Android és iOS eszközökön. Akár az internetet szeretnéd megosztani barátaiddal, akár laptopodon dolgozni otthoni hálózatodon kívül, ez a cikk megmutatja, hogyan csináld.

A japán tudósok új világrekordot értek el az internetszolgáltatás sebességében, amely 402 terabit másodpercenként. Ez az eredmény 1,6 milliószor gyorsabb, mint az átlagos internetsebesség az USA-ban. Eredményüket kereskedelemben elérhető optikai szálak és különböző technológiák kombinációjával érték el. Bár a sebességet csak laboratóriumi körülmények között sikerült elérni, feltételezik, hogy a kutatás hozzájárulhat az optikai hálózatok további fejlesztéséhez.