Speedmeter.hu News Miért ingadozik az internetsebesség?

Miért ingadozik az internetsebesség?

Ha gyors kapcsolatod van, de az internetsebesség jelentősen ingadozik, valószínűleg valami nincs rendben. Hol kezdjük a keresést, ez a kérdés. Alapvetően először ellenőrizd, hogy a kapcsolat valóban azt a sebességet nyújtja-e, amit a szolgáltatóval kötött szerződésedben rögzítették. Problémát okozhat a sok futó alkalmazás is, ezt ellenőrizni kell, és esetleg csak azokat hagyd futni, amelyeket valóban használsz. Ezután ellenőrizd az aggregációt, és vizsgáld meg a routert.

Miért ingadozik az internetsebesség?

A sebességmérés könnyen ellenőrzi a szolgáltató minőségét

A megosztott internetvonalaknál bizonyos ingadozás elég normális jelenség, de nem szabad olyannak lennie, hogy korlátozottá váljon, és a kapcsolat szinte használhatatlanná váljon. A megosztott vonalat szinte minden átlagos felhasználó használja, a saját vonal luxusa nagyon drága lenne, de az aggregációnak el kell érnie az elfogadható paramétereket. Először is végezd el a sebességmérést valamelyik gyakran használt alkalmazás segítségével.

Többször is meg kell ismételni a mérést (különböző napszakokban és hétköznapokon, valamint hétvégén), hogy az eredmény valóban tükrözze a valóságot. A sebességmérő alkalmazások ingyenesek, és nem szükséges telepítés ahhoz, hogy használhassuk őket, csak látogasd meg az oldalt, ahol az alkalmazás elérhető. A mérés során figyelj nemcsak az adatletöltés (download) sebességére, hanem az adatfeltöltés (upload) sebességére is; az online játékosok számára a válaszidő (ping) is rendkívül fontos.

A mért értékeket nem kell felírni, ha ismételten végzed a mérést ugyanazzal a programmal, a régi eredmények tárolódnak a memóriában. Tehát grafikon vagy táblázat formájában megtekintheted őket, és így megbízható áttekintést kaphatsz. A mérés során fontos, hogy az adatgyűjtés idején (nem tart sokáig, csak néhány másodpercig) az internetkapcsolat semmilyen irányban ne legyen kihasználva, különben az eredmények torzulnának, és az adatátviteli értékek nem tükröznék a valóságot.

Futó programok és alkalmazások

Ha a számítógépben futó, nem használt programokat hagysz futni, ez is lehet egy ok, amiért a számítógép lelassul, és az az érzésed van, hogy az internetkapcsolat lassú. A programokat az ikonjukkal lehet bezárni, de sok esetben a programok újra automatikusan elindulnak a számítógép újraindítása után. Ennek megakadályozására egyszerű megoldások léteznek: a programok ablakában keresd meg az Eszközök menüben a Lehetőségek, majd a Módosítás és Beállítások menüpontot. Itt találhatod az Indítás Windowszal (Launch at Windows Startup) vagy hasonló opciót. Itt megakadályozhatod, hogy a programok automatikusan elinduljanak az operációs rendszer indításakor, és csak akkor indítsd el őket manuálisan, amikor valóban használni szeretnéd. Ez vonatkozik pl. a kommunikációs programokra (Skype stb.), amelyek esetenként jelentősen befolyásolhatják a sebességet.

Aggregáció és vonalterhelés

A sebességre nagy hatással lehet az aggregáció is, ha az meghaladja a megfelelő határt. Az aggregáció egyszerűen fogalmazva az internetvonal megosztása több felhasználóval. Miért alkalmazzák ezt a szolgáltatók? Egy saját vonal nagy és drága luxus lenne, ráadásul gyakran valóban felesleges, ezért az aggregációt általában használják. Így a szolgáltatók elfogadható árat tudnak kínálni több ügyfél számára, de ha az aggregáció magas értékeket ér el, akkor azt a szerződésben általában alul és apró betűkkel tüntetik fel. Az aggregáció mértéke (az egy vonalat megosztó felhasználók száma) mindig 1:X arányként van megadva, ahol az X betűt a felhasználók száma helyettesíti. Elfogadható aggregáció körülbelül 1:10 értékig terjed, de figyelem, néha előfordulhat akár 1:50 vagy még magasabb érték is. Ezután világos, hogy az úgynevezett „csúcsidőszakban”, azaz akkor, amikor a csatlakozott felhasználók száma és az adatokat letöltő és feltöltő felhasználók száma a legmagasabb (ez leggyakrabban 18 és 23 óra között történik), a kapcsolati sebesség jelentősen csökken. A szolgáltatók hátsó ajtót hagynak maguknak azzal, hogy a szerződésben megadják a sebességet a „AKÁR” szócskával, amely mintegy burkoltan arra utal, hogy a megjelölt tarifában megadott sebesség a maximális, amit a vonalon el lehet érni és várható, de ez a sebesség egyáltalán nem stabil. Ellenőrizd tehát az aggregációt a szerződésedben, és esetleg érdeklődj a szolgáltatónál, vajon nem hajtott-e végre valamilyen változást, amit „elfelejtett” közölni veled, vagy ravaszul olyan formában közölte, hogy észre se vetted. A megoldás lehet a szolgáltató által végrehajtott aggregáció változtatása, vagy a szolgáltatóváltás (a te részedről), ha másként nem lehet megoldani.

A router is hibás lehet

A router is nagy hatással lehet a kapcsolati sebességre. Ha elavult készülékről van szó, amely már régen a hulladékba vagy jobb esetben a múzeumba való, ne próbálj meg mentési megoldást találni, hanem szerezz be új berendezést. Ha nem hiszed, hogy már nem képes nagymennyiségű adat átvitelére és a kívánt sebesség meghaladja a képességeit, tanulmányozd az útmutatót (ha megvan), vagy végezz összehasonlító tesztet egy például kölcsönkapott modern routerrel, amely képes új technológiákat is kezelni. Ha a különbség jelentős, akkor egyszerűen vásárolj újat, megoldva a problémát.

Előfordulhat, hogy a router újraindítása elegendő, de ez inkább egyszeri probléma esetén működik. Kikapcsolás előtt mentsd el a hozzáférési adatokat arra az esetre, ha a router újraindítás után újra kérné őket. A router túlmelegedhet is, nem helyezted át olyan helyre, ahol nincs elegendő légáramlás a hűtése érdekében? A megoldás lehet egy hűtőpárna, de ha a kívánt teljesítmény meghaladja az eszköz lehetőségeit, jobb, ha lecseréled egy erősebbre. A Wi-Fi jel átvitelében különböző akadályok is problémát okozhatnak, amelyek jelentősen lelassíthatják és korlátozhatják a jelet (fém merevítők, hálók, falak stb.). Ha mobil eszközök esetén vannak gondok, használd azokat ott, ahol a jel elég erős, vagy oldd meg a problémát a router elhelyezésének megváltoztatásával, esetleg egy további jeladó hozzáadásával.

Zavarást okoz a késleltetés és a magas ping online játék közben? Tudja meg, milyen internetsebesség szükséges a sima játékélményhez, és hogyan optimalizálhatja csatlakozását. Felfedjük a router beállításának tippeit, a késleltetés hatását a különböző játéktípusokra, és további hasznos tanácsokat, amelyek segítségével uralhatja a virtuális csatamezőket.

A hálózati Ethernet-kábeleket általában adatátvitelre használják. Az IEEE 802.3af és 802.3at szabványok azonban meghatározzák a hálózati kábelen keresztüli tápellátás funkcióját is. Így kisebb hálózati eszközöket áramforrás nélkül is táplálhat, anélkül hogy újabb külön kábelt kellene használni. Nézzük meg a PoE (Power over Ethernet) előnyeit és hátrányait és specifikumait.

Biztonságban érzi magát a digitális világban? A kibernetikus bűnözés egy olyan vírus, amely szédítő sebességgel terjed, és gyanútlan áldozatokat támad meg. Ransomware, az Internet of Things elleni támadások, kifinomult szociális manipulációs technikák – a veszélyek minden sarokban leselkednek. Olvassa el, hogyan védekezhet a kiberpredátorok ellen, és hogyan védheti meg adatait és magánéletét az online dzsungelben.

Chatbotok érzelemmel? Az érzelmi AI egy új trend, amely forradalmat ígér az ügyfélszolgálatban. Valóban képes-e a mesterséges intelligencia felismerni az emberi érzelmeket, és hogyan lenne használható ez a technológia? Ismerjük meg együtt az érzelmi AI elveit, potenciálját, valamint az érzelmek gépi olvasásával kapcsolatos kockázatokat és etikai kérdéseket.

A kvantumtechnológiák megállíthatatlanul közelednek, és forradalmat ígérnek számos területen. Kézközelben van a kvantuminternet és a kvantumiránytűk. A jövő hackerek és GPS nélkül talán hamarabb valósággá válik, mint gondolnánk. A tudósok azonban még mindig számos akadállyal kell, hogy szembenézzenek, amelyek leküzdése nem lesz éppen egyszerű.

Mindenhol az 5G-ről hall, de még mindig nem biztos benne, mi is az valójában, és miben különbözik a 4G-től? Ez a cikk elmagyarázza a fő különbségeket a 4G és az 5G hálózatok között, a sebességtől és a késleltetéstől kezdve, egészen a mobilkészülék akkumulátorára gyakorolt hatásukig.