Speedmeter.hu News Mi a valódi különbség a 4G és az 5G internet között?

Mi a valódi különbség a 4G és az 5G internet között?

Mindenhol az 5G-ről hall, de még mindig nem biztos benne, mi is az valójában, és miben különbözik a 4G-től? Ez a cikk elmagyarázza a fő különbségeket a 4G és az 5G hálózatok között, a sebességtől és a késleltetéstől kezdve, egészen a mobilkészülék akkumulátorára gyakorolt hatásukig.

Mi a valódi különbség a 4G és az 5G internet között?

A 4G és az 5G kifejezések az elmúlt években a gyors mobilinternet szinonimájává váltak. Ezzel összefüggésben a technológiai fejlődés meghajtó erői is. Míg a 4G, vagy más néven LTE már szabvány, addig az 5G forradalmi változásokkal érkezik, amelyek ígérik, hogy a mobilinternet határait egy teljesen új szintre emeljék. Nézzük meg együtt, miben különböznek a két hálózat.

Sebesség

A leglátványosabb és legvitatottabb különbség a 4G és az 5G között a sebesség. Míg a 4G hálózatok körülbelül 20 Mbps letöltési és 10 Mbps feltöltési sebességet érnek el, az 5G hálózatok akár tízszeres gyorsulást is ígérnek, elméleti maximális letöltési sebességgel akár 20 Gbps-ig és feltöltési sebességgel akár 10 Gbps-ig.

Gyakorlatban akár néhány másodperc alatt letölthet egy teljes estés filmet magas felbontásban, villámgyorsan elküldhet nagy méretű fájlt, vagy zavartalanul streamelhet akár 4K-ben vagy 8K-ban is.

Késleltetés

Egy másik kulcsparaméter, amely befolyásolja az online alkalmazások gördülékenységét és válaszidejét, a késleltetés, azaz az időbeli késés a készülékéről küldött kérés és annak szerverre történő megérkezése és visszatérése között.

Míg a 4G-nél a késleltetés körülbelül 50 milliszekundum, az 5G hálózatok akár 1 ms-ra is képesek csökkenteni, amely megközelíti az emberi agy reakcióidejét. Ez a szinte azonnali válaszidő új technológiák kapuit nyitja meg, mint például a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR), önvezető autók, távgyógyászat, vagy online játékok.

Kapacitás

A világ egyre inkább összekapcsolódik, és emiatt a 4G hálózatok a csatlakoztatott eszközök növekvő számával küzdenek - okostelefonok, tabletek, laptopok, de okosórák, fitnesz karkötők, okos otthonok és más dolgok internete (IoT) eszközök is.

Ezért az 5G hálózatok sokkal nagyobb kapacitással és sávszélességgel érkeznek, amelyek lehetővé teszik milliárd eszköz csatlakoztatását anélkül, hogy a hálózat sebességére és stabilitására hatással lennének. Az 5G gyors bevezetése ezért fontos az IoT, az okos városok, a 4.0 iparág és más innovatív technológiák fejlesztése érdekében, amelyek nem működhetnek megbízható kapcsolat nélkül.

Frekvencia

Az 5G hálózatok magasabb frekvenciasávokat használnak az adatok továbbításához, mint a 4G. Ez lehetővé teszi számukra, hogy nagyobb sebességet és kapacitást érjenek el, de ugyanakkor csökkenti a jel hatótávolságát és a képességét, hogy áthatoljon akadályokon, mint például épületek falain vagy fákon.

Az 5G jel megfelelő lefedettségének biztosítása érdekében tehát sűrűbb adóhálózat építése szükséges, ami magasabb költségekkel is jár a szolgáltatók számára.

Hatása az akkumulátorra

Annak ellenére, hogy az 5G hálózatok magasabb frekvenciákkal és sebességgel működnek, paradox módon energiahatékonyabbak, mint a 4G. Optimalizáció és új technológiák révén az 5G eszközök alacsonyabb energiafelhasználással képesek működni, ami meghosszabbítja akkutöltésüket.

Mit hozhat a 6G és más generációk?

Bár az 5G még mindig a fejlesztési és bevezetési fázisban van, a tudósok és mérnökök már dolgoznak a következő generációs mobilhálózaton – a 6G-n. Várhatóan a 6G további radikális gyorsulást hoz, letöltési sebességgel akár 1 Tbps-ig és extrém alacsony, 1 ms-nál kisebb késleltetéssel.

A 6G hálózat olyan fejlett technológiákra épülne, mint a mesterséges intelligencia (AI), gépi tanulás (ML) és a blokklánc, amelyek lehetővé teszik számára, hogy jobban alkalmazkodjon a felhasználók igényeihez és optimalizálja a hálózati erőforrások felhasználását.

A 6G által hozott kulcsfontosságú innovációk között szerepelhetnek:

  • Tapintható internet –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Az érintés és tapintás érzésének továbbítása távolról, amely alapvetően megváltoztathatja az online vásárlást, szórakozást és orvoslást.
  • Holografikus kommunikáció –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Kommunikáció 3D holografikus vetítésekkel, amelyek helyettesíthetik a videohívásokat és online konferenciákat.
  • Teljesen autonóm rendszerek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Megbízható és biztonságos működés önvezető járművek, drónok és robotok számára valós időben.
  • Intelligens infrastruktúra –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ A városi infrastruktúra, mint a közlekedés, energia és biztonság összekapcsolása és automatizálása.

A 6G hálózat várhatóan 2030 körül jelenik meg, és újabb forradalmat ígér a mobilkapcsolat és a technológiák terén.

Jelenleg meg kell elégednünk a bevezetett 4G-vel és a fokozatosan fejlődő 5G-vel. Ez utóbbi sok területen forradalmat ígér, az online szórakozástól és kommunikációtól kezdve az autonóm rendszereken és okos városokon át a távgyógyászatig.

A hálózati Ethernet-kábeleket általában adatátvitelre használják. Az IEEE 802.3af és 802.3at szabványok azonban meghatározzák a hálózati kábelen keresztüli tápellátás funkcióját is. Így kisebb hálózati eszközöket áramforrás nélkül is táplálhat, anélkül hogy újabb külön kábelt kellene használni. Nézzük meg a PoE (Power over Ethernet) előnyeit és hátrányait és specifikumait.

Biztonságban érzi magát a digitális világban? A kibernetikus bűnözés egy olyan vírus, amely szédítő sebességgel terjed, és gyanútlan áldozatokat támad meg. Ransomware, az Internet of Things elleni támadások, kifinomult szociális manipulációs technikák – a veszélyek minden sarokban leselkednek. Olvassa el, hogyan védekezhet a kiberpredátorok ellen, és hogyan védheti meg adatait és magánéletét az online dzsungelben.

Chatbotok érzelemmel? Az érzelmi AI egy új trend, amely forradalmat ígér az ügyfélszolgálatban. Valóban képes-e a mesterséges intelligencia felismerni az emberi érzelmeket, és hogyan lenne használható ez a technológia? Ismerjük meg együtt az érzelmi AI elveit, potenciálját, valamint az érzelmek gépi olvasásával kapcsolatos kockázatokat és etikai kérdéseket.

A kvantumtechnológiák megállíthatatlanul közelednek, és forradalmat ígérnek számos területen. Kézközelben van a kvantuminternet és a kvantumiránytűk. A jövő hackerek és GPS nélkül talán hamarabb valósággá válik, mint gondolnánk. A tudósok azonban még mindig számos akadállyal kell, hogy szembenézzenek, amelyek leküzdése nem lesz éppen egyszerű.

A Google három új AI modellt mutat be, melyek neve Gemma 2, és amelyek a biztonságra, az átláthatóságra és az elérhetőségre helyezik a hangsúlyt. A Gemma 2 2B modell optimalizálva van hétköznapi számítógépekre, a ShieldGemma védelmet nyújt a mérgező tartalomtól, és a Gemma Scope lehetővé teszi a modellek részletes elemzését. A Google az AI demokratizálására és a bizalom építésére törekszik.

Akadozik a Netflix? Az egész örökkévalóságig tart a YouTube betöltése? Talán az internet sebessége a hibás. Tudja meg velünk, milyen gyors csatlakozásra van szüksége a zökkenőmentes streaminghez standard, magas és ultra-magas felbontásban.

Egyéb nyelvi változatok