Speedmeter.hu News Leesik az internet? Bemutatjuk a 5 leggyakoribb okot

Leesik az internet? Bemutatjuk a 5 leggyakoribb okot

Problémát okoznak az internetkimaradások? Nézzük meg együtt az instabil kapcsolatok öt leggyakoribb okát. Megtudhatja, hogyan lehet felismerni a szolgáltatói oldalon jelentkező problémákat, mikor hibás az elavult router, és hogyan befolyásolja a hálózati stabilitást a túlterhelt otthoni hálózat.

Leesik az internet? Bemutatjuk a 5 leggyakoribb okot

A stabil internet ma már szinte mindenki számára elengedhetetlen. Legyen szó internetes tévénézésről, játékokról, otthoni munkáról, okosotthon használatról vagy egyszerűen csak az internetezésről, mindenképp jó minőségű és stabil kapcsolatra van szüksége. Sajnos még manapság is előfordulhat, hogy az internet egyszerűen leesik.

Némelyek ezt a problémát csak alkalmanként tapasztalják, mások pedig hetente többször is bosszankodnak miatta. A kimaradások ráadásul csak ritkán jelentkeznek rendszeresen, ami még nehezebbé teszi a probléma azonosítását. Útmutatónkban leírjuk a leggyakoribb internetkimaradás okokat és tippeket azok megoldására.
 
  1. Technikai problémák a szolgáltató oldalán

Az első ok, ami internetkimaradás esetén rögtön eszébe kell, hogy jusson, az a szolgáltató oldalán jelentkező probléma. Előfordulhat időnként, hogy technikai problémák merülnek fel, amelyeket néhány órán belül el kell tudni hárítani. Ennek oka lehet például rossz időjárás vagy a hálózat túlterheltsége a túl sok csatlakozott felhasználó miatt.

Előfordulhat azonban, hogy a tervezett karbantartás miatti leállás is okozza a problémát. Erről a szolgáltatónak értesítenie kell például egy alkalmazásban vagy a saját weboldalán. Ha nem talál információt a leállásról, és továbbra is problémái vannak az internettel, lépjen kapcsolatba az ügyfélszolgálattal, és tájékoztassa őket a problémájáról.

  1. Elavult vagy hibás eszközök

Az instabil internetkapcsolatot az is okozhatja, ha az Ön által használt eszközök elavultak. Ebben az esetben a modemről vagy routerről van szó. Győződjön meg arról, hogy az Ön eszköze nem elavult, és a firmware naprakész. Próbálja újraindítani az eszközt, amely helyreállítást és valószínűleg frissítést eredményez. Tapasztaltabb felhasználók ellenőrizhetik az eszköz beállításait is.

Ha továbbra is instabil az internetkapcsolata, előfordulhat, hogy az eszköz hibás. Ezt nagyon nehezen tudja ellenőrizni. Semmiképpen se próbálja meg szétszedni és helyrehozni az eszközt saját kezűleg. Először ellenőrizze, hogy a probléma nem egy másik okunk listáján szereplő okból származik, és szükség esetén vigye el az eszközt szervizbe vagy vegye fel a kapcsolatot a szolgáltatóval.

Ha az Ön internetkapcsolata kábelekre van hajtva, előfordulhat, hogy idővel ezek károsodtak. Ez instabil internetkapcsolatot és lassulást is okozhat, amely kezdetben nem mutatkozik teljes mértékben. Itt nemcsak közvetlen károsodásról, hanem kopottságról is lehet szó.

Csak nagyon keveseknek sikerül elsőre azonosítani a probléma forrását a hálózati kábelekben. Sokkal jobb, ha közvetlenül a szolgáltatóhoz fordul, és kérheti technikus érkezését, hogy ellenőrizze és esetleg javítsa a kábeleket.

TIPP: Ha az internet leesik, a legjobban végezhető el az internetsebesség mérése. Ehhez használhatja internetsebesség-mérő eszközünket, amely képes mérni a kapcsolat minőségét.

  1. Túlterhelt otthoni hálózat

Viszonylag gyakran az okozza az instabil internetkapcsolatot, hogy több eszköz csatlakozik egyszerre, ami túlterhelheti az otthoni hálózatot. A problémát nemcsak az eszközök száma, hanem az azokhoz kötődő műveletek nehézsége is okozhatja.

Képzeljen el egy négytagú családot lassú internetkapcsolattal, ahol két szobában streaming szolgáltatások futnak, és minden tag szörfözik az interneten. Ilyen esetben a hálózat könnyen túlterhelődik, és szinte senkinek sem lesz egészen zökkenőmentes a kapcsolata. Röviden: az indított platformok beakadnak, és a weboldalak betöltése néhány másodperc helyett akár percekig is tarthat.

Ha hasonló problémával küzd, nincs más lehetősége, mint hogy kapcsolatba lépjen a szolgáltatójával, és megoldást keressen arra, hogyan növelheti az internetkapcsolat sebességét. Gyors és hatékony megoldás lehet az eszközök számának korlátozása is. Az egyes kapcsolat típusok minőségét az alábbi táblázatban tekintheti meg.

Kapcsolat típusa

Maximális letöltési/feltöltési sebesség

Stabilitás

Ajánlott nagy igényű műveletekhez (streaming, gaming)

DSL

100 / 10 Mbps

Közepes

Majdnem alkalmatlan

Kábeles

1 000 / 50 Mbps

Magas

Ideális

Optikai

1 000 / 1 000 Mbps

Nagyon magas

Ideális

Műholdas

100 / 10 Mbps

Közepes

Kevésbé alkalmas

Mobil 4G/LTE

100 / 50 Mbps

Magas

Alkalmas

Mobil 5G

500 / 500 Mbps (a jövőben akár 1 000 Mbps)

Nagyon magas

Ideális

TIPP: Ha lassú az internetkapcsolat, tervezze meg a nagy igényű feladatokat az esti órákra vagy más napszakra, amikor az egész háztartás nincs csatlakozva az internet hálózathoz.

  1. Rosszul működő vagy gyenge Wi-Fi jel

Ha folyamatosan azt kérdezi, miért esik le az internet, és még mindig nem tudja, mit tegyen, előfordulhat, hogy a gyenge Wi-Fi jel áll a probléma mögött. Ebben az esetben az instabil internetkapcsolatot a router rossz elhelyezése vagy különböző akadályok, például falak vagy bútorok okozzák.

Első körben próbálja meg megfelelőbb helyre helyezni a routert, ahonnan több helyiséget is képes lefedni egyidejűleg. Ehhez hozzásegíthetnek kiegészítő eszközök, mint például:

  • második router – ezzel az eszközzel a hálózatot más helyiségekbe is kiterjesztheti;
  • mesh hálózatok – több műholdas csomópontot kialakító hálózat, amely Wi-Fi hálózatot hoz létre az egész háztartás lefedésére;
  • extender – olcsó eszközök a hálózat további helyiségébe történő kiterjesztésére, a lefedettség nem mindig olyan jó minőségű;
  • powerline adapterek – az elektromos vezetékeket használják a hálózat bővítésére, az egyik eszközt csatlakoztathatja a routerhez, a másikat pedig csatlakoztathatja az áramkörbe abban a helyiségben, ahol a Wi-Fi jelet kiterjeszteni szeretné.

Ha vezeték nélküli internetet használ, és Wi-Fi routerrel és modemmell veszi át, akkor egy kicsit bonyolultabb megoldást kell találni. Ebben az esetben a routert úgy kell elhelyezni, hogy sugározza a jelet a háztartásban, miközben kívülről is megfelelő minőségű jelet vesz fel. Ideális kihelyezés egy magasabb helyre az ablak közelében.

  1. Hibás vagy rosszul beállított eszközök

Ha már minden lehetőséget kipróbált, de még mindig instabil az internetkapcsolat, előfordulhat, hogy a probléma az Ön oldalán van. Konkrétan az Ön által használt eszköz, például mobil vagy notebook állhat minden mögött. Először győződjön meg arról, hogy minden illesztőprogram naprakész. Ellenkező esetben gyakori kimaradások vagy az internethez való teljes csatlakozás megszűnése fordulhat elő.

Ha a probléma továbbra is fennáll, nézze meg a hálózati beállításokat. Teljesen resetelheti a beállításokat, ezáltal visszaállítja azokat gyári állapotba. Ezután ismét csatlakoztatnia kellene az eszközt. Ha ez a lépés sem segít, vigye el az eszközt egy specializált szervizbe.


Mint látható, az instabil internetkapcsolatnak számos oka lehet. Az azonosítás azonban sokkal nehezebb lehet, mint azt elsőre gondolná. Mindenképpen legyen türelmes, és lépésről lépésre haladjon. A gyors és radikális megoldások ugyanis sokkal több kárt okozhatnak, mint hasznot.

Online maradni utazás közben is? Legyen szó élmények megosztásáról szeretteinkkel, az útvonal tervezéséről vagy csak egy hosszú film megtekintéséről, internet nélkül nem megy. De hogyan biztosítsunk gyors és biztonságos kapcsolódást otthonon kívül? Fedezzük fel együtt a lehetőségeket a mobil adatoktól a nyilvános Wi-Fi hálózatokig és a speciális megoldásokig, amelyek internetet biztosítanak nekünk még nyaralás alatt is.

Az OpenAI bemutatja a SearchGPT-t, egy forradalmi keresőt, amely mesterséges intelligenciát használ. Felejtsük el a végtelen linkekre kattintgatást. A SearchGPT pontos és aktuális információkat nyújt valós időben a weben.

Útmutatónk segít eligazodni az internetszolgáltatók ajánlatainak áradatában, és megtalálni a legjobb vezetékes internetet az otthonod számára. Tudja meg, mire kell figyelnie a választás során, és milyen alternatívák közül választhat.

Álmodozik egy internetről, amit bárhová magával vihet? Akkor érdemes megfontolnia a hordozható internetre való átállást. Útmutatónk bemutatja, hogyan működik és mit tud. Megtudhatja az előnyeit, de a hátrányait is, és végül tanácsot adunk a megfelelő választáshoz.

Fedezd fel, hogyan alakíthatod okostelefonodat könnyedén hordozható Wi-Fi routerré. Részletes útmutatónk lépésről lépésre végigvezet a mobil hotspot létrehozásának folyamatán Android és iOS eszközökön. Akár az internetet szeretnéd megosztani barátaiddal, akár laptopodon dolgozni otthoni hálózatodon kívül, ez a cikk megmutatja, hogyan csináld.

Az elmúlt években jelentősen bővült az interneten keresztüli televíziós műsorszórás, amelyet IPTV (Internet Protocol Television) néven ismerünk. Ezeket a műsorokat elsősorban a távközlési szolgáltatók nyújtják a telefonvonalukon keresztül. Mit érdemes tudni, mielőtt elkezdené nézni a TV-t az interneten?