Speedmeter.hu News Internetbiztonság: 9 szabály, hogyan védjük meg személyes adatainkat online

Internetbiztonság: 9 szabály, hogyan védjük meg személyes adatainkat online

Védje adatait az interneten a mi 9 internetbiztonsági szabályunkkal. Tanulja meg, hogyan hozzon létre erős jelszót, kapcsolja be a 2FA hitelesítést és biztonságosan használja az internetes banki szolgáltatásokat. Tudja meg, miért fontos a szoftverfrissítés és miért kell figyelni a meglátogatott webhelyekre. Útmutatónkkal már nem lesz könnyű célpont a hackerek számára.

Internetbiztonság: 9 szabály, hogyan védjük meg személyes adatainkat online

Számotokra kilenc alapvető szabályt hoztunk az internetbiztonság terén. Megtanuljátok például, hogyan hozzatok létre erős és egyedi jelszavakat, kapcsoljátok be a kétlépcsős hitelesítést, és megtanuljátok, hogyan használjátok biztonságosan az internetes bankolást. Emellett tippeket adunk, mint a VPN használata vagy a minőségi antivírus kiválasztása.

A mai digitális korban egyre több időt töltünk online. Az internet segítségével kommunikálunk, dolgozunk, vásárolunk, de „szórakozni” is járunk. Ezzel együtt azonban gyakran tudatlanul sok adatot, köztük érzékeny információkat is kiteszünk az online térbe. Elég egy kis hiba, és máris a hackerek célpontjává válhatunk. Alább kilenc szabályt olvashattok, amelyekkel megvédhetitek személyes adataitokat az interneten.

  1. Hozzon létre erős és egyedi jelszavakat

Az első védelmi vonal az erős és egyedi jelszavak, amelyekkel minden fiókodat elláthatod, még azokat is, amelyek nem tűnnek olyan fontosnak. Ha nem tudod, hogyan hozd létre igazán erős jelszavat, tartsd be az alábbi szabályokat:

  • Használj nagybetűket és kisbetűket keverve.
  • Foglalj bele számokat és speciális karaktereket is.
  • Hozz létre egy legalább 12 karakter hosszú jelszót.
  • Sohasem használd személyes adataidat, mint például neveket, születésnapokat vagy címet.
  • Kerüld az könnyen kitalálható jelszavakat, mint „12345” vagy „jelszó”.

A jelszavakat rendszeresen cseréld, ideális esetben három havonta, és soha ne használd ugyanazt a jelszót több webhelyen. A jelszavak létrehozásában és kezelésében segíthet egy jelszógenerátor vagy jelszókezelő. A legismertebb eszköz kétségtelenül a Google saját eszköze, amely maga ajánlja fel a jelszó létrehozását. Használhatsz más online szolgáltatásokat is, amelyek mindig megbízhatók és hitelesek legyenek.

  1. Kapcsolja be a kétlépcsős hitelesítést

Ahol csak lehetséges, kapcsolja be a kétlépcsős hitelesítést (2FA – two-factor authentication). Röviden, ez egy olyan módszer, amely további hitelesítést igényel a személyazonosságod megerősítéséhez, így további biztonsági réteget ad a fiókodhoz.

Ez lehet például egy SMS-kód vagy biometrikus adat, ami megnehezíti a hackerek számára a fiókodhoz való hozzáférést. A jelszó mellett egy egyszer használatos kódot kell megadnod, amelyet egy mobilalkalmazás generál, vagy egy biometrikus adatot, mint például ujjlenyomat vagy FaceID. Az alkalmazások lehetnek például:

  • Google Authenticator,
  • Authy,
  • Microsoft Authenticator.

Még ha a hackerek meg is szereznék a jelszavadat, a mobiltelefonodhoz vagy egyéb hitelesítési eszközhöz való hozzáférés nélkül nem tudnak majd belépni a fiókba. Kapcsold be a 2FA-t mindenhol, ahol lehetséges, beleértve a Google, Facebook vagy Apple szolgáltatásokat is.

  1. Vigyázzon az internetes bankolásra

Az internetes bankolás önmagában egy külön fejezet, és szó szerint bevehetetlennek kellene lennie. Sajnos a pénzügyi adatok és a bankkártyák információi csábítóak a kiberbűnözők számára. Az internetes banki szolgáltatásokba való bejelentkezés csak megbízható eszközökről történjen – kerüld a nyilvános számítógépeket és hálózatokat.

Egyúttal mindig győződj meg róla, hogy a weboldal címe „https://” -vel kezdődik, és tartalmazza a bankod pontos és helyes nevét. Általános szabály, hogy a bankod soha nem kérhetne e-mailben belépési adatokat vagy más érzékeny információkat. Ha ilyen üzenetet kapsz, valószínűleg adathalászat történik. Ne kattints a linkekre, és inkább lépj kapcsolatba a bankkal. A nagyobb biztonság érdekében aktiváld a már említett 2FA hitelesítést.

  1. Gondoljon a szoftverfrissítésekre

Győződj meg róla, hogy az operációs rendszered, alkalmazásaid és böngészőid mindig a legújabb verzióra vannak frissítve. Így biztos lehetsz benne, hogy minden ismert biztonsági hibát kijavítottak, amelyeket a hackerek kihasználhatnának. A legjobb megoldás az, ha minden használt eszközön és szolgáltatáson bekapcsolod az automatikus frissítéseket.

  1. Figyelj a biztonságos internetezésre

Internetezés közben figyelj arra, hogy a weboldalak HTTPS-t használjanak, amely sokkal biztonságosabb protokoll, mint a régebbi HTTP. Kerüld az ismeretlen szoftverek letöltését, és legyél óvatos a személyes adataid megszerzésére irányuló adathalász támadásokkal szemben. Alapszabály, hogy ne add meg személyes adataidat webhelyeken vagy platformokon, amelyeket nem ismertél meg.

  1. Használj VPN szolgáltatásokat

A nyilvánosan elérhető Wi-Fi a kávézókban vagy repülőtereken praktikus, de komoly kockázatot is rejt magában. A támadók nyomon követhetik az internetes tevékenységedet, és ellophatják érzékeny adataidat, beleértve a jelszavaidat vagy a bankkártya-információkat.

Egy lehetséges megoldás a virtuális magánhálózat (VPN), amely titkosítja az összes átviteli adatot. Egy igazán megbízható VPN el tudja rejteni az IP-címedet és a tartózkodási helyedet. Érdemes lehet otthon is használni, különösen akkor, ha kockázatos webhelyeket látogatsz.

  1. Készítsen biztonsági másolatot az adatairól

Az internetbiztonság nemcsak a védekezésről szól, hanem a megelőzésről is. Az egyik fontos lépés kétségtelenül az adatok rendszeres biztonsági mentése. Ez nemcsak támadás esetén, de az általad használt eszköz meghibásodásakor is megvéd a fontos adatok elvesztésétől. Használhatod a rendelkezésre álló szolgáltatásokat, mint például:

  • Google Drive,
  • Dropbox,
  • iCloud.

Érdekes ötlet az automatikus szinkronizáció beállítása a fontos fájlokra. Az igazán érzékeny dokumentumokat és adatokat inkább ne mentsd online, hanem egy külső meghajtóra, amelyet biztonságosan tárolsz.

  1. Kétszer is gondolja meg, mit oszt meg online

A nyaralásról, vagy családi ünnepekről készült képek megosztása csábító, de így is kockázatnak teheted ki magad. A hozzászólások elárulják a tolvajoknak, hogy nem vagy otthon, és akaratlanul is tájékoztatod őket arról, hogy mi mindent „készítettél” az otthonodban.

A jelen kor egyik nagy problémája az identitáslopás, amelyet a tolvajok megkönnyíthetnek például a születési dátum vagy a pontos lakcím megosztásával. Vigyázz a személyazonosító okmányok másolatainak feltöltésével a felhőbe is.

  1. Telepítsen megbízható antivírust

Minden óvintézkedés ellenére előfordulhat, hogy kártékony fájl vagy program jut a készülékedre. Ilyen esetekben jó, ha van egy minőségi antivírus telepítve a készülékeden. Bár nem minden IT-szakember ajánlja, ez még mindig az utolsó réteg, amely megakadályozhatja a legrosszabbat.

Ha betartod az összes internetbiztonsági szabályt, valószínűleg nem lesz szükséged antivírusra. Ha azonban 100%-os biztonságot szeretnél, hogy ne támadjon meg malware vagy más vírus, érdemes befektetni egy antivírus programba. Az alapverzió évente néhány száz forintba kerül.

A mai digitális korban az internetbiztonság kulcsfontosságú. Személyes adataink értékes áruk, amelyeket meg kell védenünk. A kilenc bemutatott szabály segít elkerülni az érzékeny adatok nem kívánt kiszivárgását, így már nem leszel könnyű célpont a kiberbűnözők számára. Sajnos a módszereik egyre kifinomultabbak, ezért fontos, hogy aktívan képezzük magunkat ezen a területen.

Álmodozik egy internetről, amit bárhová magával vihet? Akkor érdemes megfontolnia a hordozható internetre való átállást. Útmutatónk bemutatja, hogyan működik és mit tud. Megtudhatja az előnyeit, de a hátrányait is, és végül tanácsot adunk a megfelelő választáshoz.

Fedezd fel, hogyan alakíthatod okostelefonodat könnyedén hordozható Wi-Fi routerré. Részletes útmutatónk lépésről lépésre végigvezet a mobil hotspot létrehozásának folyamatán Android és iOS eszközökön. Akár az internetet szeretnéd megosztani barátaiddal, akár laptopodon dolgozni otthoni hálózatodon kívül, ez a cikk megmutatja, hogyan csináld.

Az elmúlt években jelentősen bővült az interneten keresztüli televíziós műsorszórás, amelyet IPTV (Internet Protocol Television) néven ismerünk. Ezeket a műsorokat elsősorban a távközlési szolgáltatók nyújtják a telefonvonalukon keresztül. Mit érdemes tudni, mielőtt elkezdené nézni a TV-t az interneten?

A japán tudósok új világrekordot értek el az internetszolgáltatás sebességében, amely 402 terabit másodpercenként. Ez az eredmény 1,6 milliószor gyorsabb, mint az átlagos internetsebesség az USA-ban. Eredményüket kereskedelemben elérhető optikai szálak és különböző technológiák kombinációjával érték el. Bár a sebességet csak laboratóriumi körülmények között sikerült elérni, feltételezik, hogy a kutatás hozzájárulhat az optikai hálózatok további fejlesztéséhez.

Az Amazon belép a műholdas internet világába a Kuiper projekttel, amely gyors internetkapcsolatot ígér még a távoli területeken is. Több mint 3200 műholddal a Föld körüli pályán versenyezni kíván a SpaceX Starlinkjével és másokkal. Milyen gyors lesz az Amazon internetje? Mennyibe fog kerülni és mikor lesz elérhető?

Mi az optimális internetszebesség a streameléshez, játékhoz vagy otthoni munkához? Ismerje meg velünk, mi befolyásolja a letöltési és feltöltési sebességet, és melyik kapcsolat típus a legmegfelelőbb az Ön igényeihez. Tanácsokat adunk, hogyan tesztelje internetsebességét és hogyan növelje azt, ha szükséges.