Speedmeter.hu News Google megnyitja az utat a biztonságosabb mesterséges intelligencia előtt. Bemutatta az új Gemma 2-t

Google megnyitja az utat a biztonságosabb mesterséges intelligencia előtt. Bemutatta az új Gemma 2-t

A Google három új AI modellt mutat be, melyek neve Gemma 2, és amelyek a biztonságra, az átláthatóságra és az elérhetőségre helyezik a hangsúlyt. A Gemma 2 2B modell optimalizálva van hétköznapi számítógépekre, a ShieldGemma védelmet nyújt a mérgező tartalomtól, és a Gemma Scope lehetővé teszi a modellek részletes elemzését. A Google az AI demokratizálására és a bizalom építésére törekszik.

Google megnyitja az utat a biztonságosabb mesterséges intelligencia előtt. Bemutatta az új Gemma 2-t

A Google az etikusabb és átláthatóbb mesterséges intelligencia mellett kötelezi el magát. Ennek részeként kiadta a Gemma 2 névre hallgató három új generatív AI modellt, amelyek magasabb biztonságot, kisebb hardverigényeket és zökkenőmentesebb működést ígérnek.

Első helyen a biztonság

A Gemini modellekkel ellentétben, melyeket a Google saját termékeihez használ, a Gemma sorozatot szabadabb használatra szánják fejlesztőknek és kutatóknak. Hasonlóan, mint a Meta a Llama projektjével, a Google is az AI területén való bizalomépítésre és együttműködésre törekszik.

Az első újdonság a Gemma 2 2B modell, amely szöveg generálására és elemzésére szolgál. Legnagyobb előnye, hogy akár kevésbé erős eszközökön is futtatható. Ez megnyitja a kaput széles felhasználói kör előtt. A modell elérhető platformokon, mint a Vertex AI, Kaggle és a Google AI Studio.

ShieldGemma: Védelem a mérgező tartalom ellen

Az új ShieldGemma egy biztonsági osztályozókészletet mutatott be, melyek feladata a káros tartalom azonosítása és blokkolása. Ilyenek például a gyűlöletbeszéd, zaklatás és szexuálisan explicit anyagok. A ShieldGemma tehát röviden szűrőként működik, amely ellenőrzi az algoritmus bemenetét és kimenetét egyaránt.

Az utolsó újítás a Gemma Scope, amely lehetővé teszi a Gemma 2 modell működésének részletes elemzését. A Google ezt a három specializált neurális hálózatok készleteként írja le, amelyek kibontják a modell által feldolgozott komplex információkat érthetőbb formában.

A kutatók így jobban megérthetik, hogyan azonosítja a Gemma 2 a mintákat, hogyan dolgozza fel az adatokat és hogyan generál eredményeket. A Gemma 2 modellek kiadása nem sokkal azután történt, hogy az amerikai Kereskedelmi Minisztérium támogatását fejezte ki a nyílt AI modellek iránt jelentésében.

Ezek elérhetővé teszik a generatív AI-t kisebb cégek, nonprofit szervezetek és független fejlesztők számára. Emellett a hivatal kiemelte az ezen modellek felügyeletére és szabályozására szolgáló eszközök szükségességét a potenciális kockázatok minimalizálása érdekében.

A hálózati Ethernet-kábeleket általában adatátvitelre használják. Az IEEE 802.3af és 802.3at szabványok azonban meghatározzák a hálózati kábelen keresztüli tápellátás funkcióját is. Így kisebb hálózati eszközöket áramforrás nélkül is táplálhat, anélkül hogy újabb külön kábelt kellene használni. Nézzük meg a PoE (Power over Ethernet) előnyeit és hátrányait és specifikumait.

Biztonságban érzi magát a digitális világban? A kibernetikus bűnözés egy olyan vírus, amely szédítő sebességgel terjed, és gyanútlan áldozatokat támad meg. Ransomware, az Internet of Things elleni támadások, kifinomult szociális manipulációs technikák – a veszélyek minden sarokban leselkednek. Olvassa el, hogyan védekezhet a kiberpredátorok ellen, és hogyan védheti meg adatait és magánéletét az online dzsungelben.

Chatbotok érzelemmel? Az érzelmi AI egy új trend, amely forradalmat ígér az ügyfélszolgálatban. Valóban képes-e a mesterséges intelligencia felismerni az emberi érzelmeket, és hogyan lenne használható ez a technológia? Ismerjük meg együtt az érzelmi AI elveit, potenciálját, valamint az érzelmek gépi olvasásával kapcsolatos kockázatokat és etikai kérdéseket.

A kvantumtechnológiák megállíthatatlanul közelednek, és forradalmat ígérnek számos területen. Kézközelben van a kvantuminternet és a kvantumiránytűk. A jövő hackerek és GPS nélkül talán hamarabb valósággá válik, mint gondolnánk. A tudósok azonban még mindig számos akadállyal kell, hogy szembenézzenek, amelyek leküzdése nem lesz éppen egyszerű.

Mindenhol az 5G-ről hall, de még mindig nem biztos benne, mi is az valójában, és miben különbözik a 4G-től? Ez a cikk elmagyarázza a fő különbségeket a 4G és az 5G hálózatok között, a sebességtől és a késleltetéstől kezdve, egészen a mobilkészülék akkumulátorára gyakorolt hatásukig.

Akadozik a Netflix? Az egész örökkévalóságig tart a YouTube betöltése? Talán az internet sebessége a hibás. Tudja meg velünk, milyen gyors csatlakozásra van szüksége a zökkenőmentes streaminghez standard, magas és ultra-magas felbontásban.