Speedmeter.hu News Dolgozat címe: Internet of Things (IoT) és annak használata otthonokban

Dolgozat címe: Internet of Things (IoT) és annak használata otthonokban

Az Internet of Things napjaink egyik legnagyobb jelensége az informatikában és az interneten. Olvassa el, hogyan használhatja az Internet of Things (IoT) otthonában is, és mire ügyeljen a használata során.

A számítógépes szakértők előrejelzése szerint már a jövő év végére több mint 30 milliárd különböző eszköz lesz csatlakoztatva az internethez. Az összekapcsolt fizikai eszközök hálózata, amelyet Internet of Things-ként (IoT) neveznek, a számítástechnikában gyorsan fejlődő új terület, amely szinte minden iparágra jelentős hatást gyakorol. Az Internet of Things fogyasztói és vállalati felhasználásra is kiterjed, alkalmazható az infrastrukturális irányításban és a szakosodott területeken is. Nézzük meg, milyen alkalmazási lehetőségei vannak az Internet of Things-nek otthonainkban.

Mi az az Internet of Things (IoT)

Az Internet of Things a globális hálózati infrastruktúra megnevezése, amely fizikai és virtuális eszközöket foglal magában. Minden eszköz a hálózatban egyedi azonosítóval rendelkezik, egyértelműen azonosítható, és képes önállóan működni az internetes információs hálózatban. Az egyes csatlakoztatott eszközök egymással kommunikálni és adatokat cserélni tudnak.

Egyszerűsítve, az Internet of Things hálózatába bármilyen eszköz tartozik, amelyet kábelen vagy vezeték nélküli Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakoztatunk az internethez. Részletes információink vannak róla, általában távvezérelhető, és parancsokat küldhetünk neki anélkül, hogy fizikailag jelen kellene lennünk. Ha tehát otthon például internethez csatlakoztatott televíziót, távolról szabályozható hőmérsékletérzékelőket vagy Wi-Fi nyomtatót használ, akkor Ön is sikeresen alkalmazza az Internet of Things-t.

Az Internet of Things azonban soha nem látott méretű hálózatokat is képezhet. Például a dél-koreai Songdo üzleti negyed úgy döntött, hogy az Internet of Things-t implementálja a kiterjedt városi infrastruktúrába, amely lehetővé teszi az egyes rendszerek teljes jobb kezelését és irányítását. Itt az Internet of Things-be kapcsolódnak olyan érzékelő hálózatok is, amelyek folyamatosan ellenőrzik a zöldövezet állapotát, és lehetővé teszik a távkarbantartást. Nem kell azonban Dél-Koreába utaznunk, hogy elképzeljük az IoT felhasználásának méretét. Például a spanyol Santander város látogatói és lakosai letölthetnek egy mobilalkalmazást, amely több mint 10 ezer érzékelőre van csatlakoztatva. Egy pillanat alatt megtudhatják például az aktuális parkolási lehetőségeket a városban.

Az Internet of Things gondolata hosszú évek óta létezik

Az Internet of Things forradalma nagyjából 2016 óta masszívan zajlik, azonban az eszközök internetes hálózatra való csatlakoztatásának ötlete sokkal régebben létezik. Az első kísérletek már a 80-as évek elején megtörténtek. Az első internetes hálózatra csatlakoztatott eszközként egy Coca-Cola italautomata tekinthető, amelyet a Carnegie Mellon Egyetemen alakítottak át. Az automata több érzékelővel volt felszerelve, és lehetővé tette az italok aktuális állapotának és a belső hőmérsékletnek az átadását.

Az Internet of Things kifejezés szerzője Kevin Ashton, a MIT Auto-ID Center társalapítója, aki már 1999-ben beszélt az Internet of Things-ről. A századfordulón kezdték részletesebben megvitatni a fizikai eszközök internetes hálózatra való csatlakoztatási lehetőségeit, és olyan nagy IT-cégek, mint a Microsoft különféle megoldásokat javasoltak. Ma már az IoT önálló tudományággá válik, amely gyorsan növekszik és összetett kérdéseket foglalkozik, beleértve a biztonságot és magánélet védelmét is.

Hogyan használjuk az Internet of Things-t otthonokban

A folyamatos trendek egyértelműen igazolják, hogy a fogyasztói felhasználásra szánt IoT eszközök egyre nagyobb piaci részesedéssel rendelkeznek. Az Internet of Things-t különféle módon használhatjuk otthonunkban. Néhány pillanat alatt csatlakoztathatjuk az internethez autónkat, szórakoztató elektronikánkat, okos eszközeinket a házi automatizáláshoz, de akár egészségügyi monitorokat, háztartási gépeket és más eszközöket is.

Okos eszközök a házi automatizáláshoz

A távolról történő felügyelethez és vezérléshez népszerűen használják az intelligens otthonok rendszereit, amelyek lehetnek a kiterjedtebb infrastruktúra részei, de önállóan is működhetnek. A ház komplex irányításához fő routerrendszerek használatosak, amelyekhez később érzékelőket és rész eszközöket csatlakoztatnak.

Az intelligens otthon rendszeréhez így csatlakoztathatjuk az ablakok, világítás, fűtés szabályozását, az ablakok és ajtók zártságának ellenőrzését és hasonlókat. Nagy népszerűségnek örvendenek a hangvezérlők és az otthoni asszisztensek is, amelyeknek köszönhetően az egyes készülékek vezérlése egyszerű és intuitív. Az otthoni felhasználásnak jelenleg a legelterjedtebb hangasszisztensei az Amazon Echo és a Google Home. Ezek csatlakoznak az IoT hálózathoz, és lehetővé teszik a további csatlakoztatott eszközök vezérlését, az internethez való csatlakozás révén pedig válaszolni tudnak a kérdésekre és keresni az interneten.

Az IoT mint támogató technológia az egészség területén

Az internethez és az otthoni hálózathoz csatlakoztatható eszközöket egyre gyakrabban használják a fogyatékkal élők és más veszélyeztetett személyek segítésére. Például csatlakoztathatók az internethez implantátumok vagy kompenzációs segédeszközök, amelyek figyelmeztetnek a lehetséges kockázatokra, és szükség esetén segítséget hívnak. Az IoT-t sikeresen alkalmazzák otthoni diagnosztikában is, így ma már gyakori a vérnyomásmérők, személymérlegek vagy az alvás monitorok vezeték nélküli csatlakoztatása az internethez.

A IoT háztartási gépek iránti érdeklődés folyamatosan növekszik

Az eszközök egymással való összekapcsolásának érdeklődése olyan jelenség, amely jelentős hatást gyakorol a háztartási gépek fejlődésére is. Az internethez csatlakoztatható készülékeket és eszközöket a fogyasztók modernnek és innovatívnak tartják, ezért a gyártók igyekeznek Wi-Fi modulokat integrálni még a legáltalánosabb eszközökbe is. Ma már vásárolhatunk hűtőszekrényt, kávéfőzőt, robotporszívót, mosógépet, sütőt vagy hűtőt, amely csatlakozik az otthoni hálózathoz. Mobiltelefonunkkal így beállíthatjuk a mosás időpontját, ellenőrizhetjük, hogy elfelejtettük-e kikapcsolni a sütőt, vagy megvizsgálhatjuk a kávé állapotát, és szükség esetén rögtön rendelhetjük meg. Mindezt néhány kattintással bárhonnan megtehetjük.

Az IoT biztonságát egyre sürgetőbb kérdésnek tartják

Számos IT biztonsági szakértő figyelmeztet arra, hogy az IoT eszközök jelenleg meglehetősen nagy biztonsági kockázatot jelentenek. Míg az otthoni hálózatok, számítógépek és mobilok védelme jó szinten van mind a szoftver, mind a hardver szempontjából, a hálózathoz csatlakoztatható eszközöknél ez nem mindig igaz.

A rosszul biztosított eszköz, amely csatlakozik egy jól védett hálózathoz, potenciális belépési pont lehet egy támadó számára. A probléma különösen abban rejlik, hogy ma már szinte bármilyen eszközt csatlakoztatunk az internethez, beleértve a legolcsóbb és no-name gyártóktól származó eszközöket is. Az ilyen készülékeknél nem várható el, hogy a fejlesztés során nagy figyelmet fordítottak volna a biztonságra, és hogy elérhetőek lennének a frissítések. Még a háztartási gépek, intelligens rendszerek és egyéb IoT eszközök használatakor is gondolni kell a biztonságra.

Zavarást okoz a késleltetés és a magas ping online játék közben? Tudja meg, milyen internetsebesség szükséges a sima játékélményhez, és hogyan optimalizálhatja csatlakozását. Felfedjük a router beállításának tippeit, a késleltetés hatását a különböző játéktípusokra, és további hasznos tanácsokat, amelyek segítségével uralhatja a virtuális csatamezőket.

A hálózati Ethernet-kábeleket általában adatátvitelre használják. Az IEEE 802.3af és 802.3at szabványok azonban meghatározzák a hálózati kábelen keresztüli tápellátás funkcióját is. Így kisebb hálózati eszközöket áramforrás nélkül is táplálhat, anélkül hogy újabb külön kábelt kellene használni. Nézzük meg a PoE (Power over Ethernet) előnyeit és hátrányait és specifikumait.

Biztonságban érzi magát a digitális világban? A kibernetikus bűnözés egy olyan vírus, amely szédítő sebességgel terjed, és gyanútlan áldozatokat támad meg. Ransomware, az Internet of Things elleni támadások, kifinomult szociális manipulációs technikák – a veszélyek minden sarokban leselkednek. Olvassa el, hogyan védekezhet a kiberpredátorok ellen, és hogyan védheti meg adatait és magánéletét az online dzsungelben.

Chatbotok érzelemmel? Az érzelmi AI egy új trend, amely forradalmat ígér az ügyfélszolgálatban. Valóban képes-e a mesterséges intelligencia felismerni az emberi érzelmeket, és hogyan lenne használható ez a technológia? Ismerjük meg együtt az érzelmi AI elveit, potenciálját, valamint az érzelmek gépi olvasásával kapcsolatos kockázatokat és etikai kérdéseket.

A kvantumtechnológiák megállíthatatlanul közelednek, és forradalmat ígérnek számos területen. Kézközelben van a kvantuminternet és a kvantumiránytűk. A jövő hackerek és GPS nélkül talán hamarabb valósággá válik, mint gondolnánk. A tudósok azonban még mindig számos akadállyal kell, hogy szembenézzenek, amelyek leküzdése nem lesz éppen egyszerű.

Mindenhol az 5G-ről hall, de még mindig nem biztos benne, mi is az valójában, és miben különbözik a 4G-től? Ez a cikk elmagyarázza a fő különbségeket a 4G és az 5G hálózatok között, a sebességtől és a késleltetéstől kezdve, egészen a mobilkészülék akkumulátorára gyakorolt hatásukig.