Speedmeter.hu News A Wi-Fi antenna paraméterei ellenőrzés alatt

A Wi-Fi antenna paraméterei ellenőrzés alatt

A Wi-Fi jellel egy adott terület tökéletes (vagy legalábbis elfogadható) lefedésére különféle Wi-Fi antennák szolgálnak. Sokfélét találhatunk a boltokban és a webshopokban is, végül melyiket válasszuk? Figyelembe kell venni, hogy mit várunk az antennától, milyen pénzügyi lehetőségeink vannak, és sok más olyan részletet, amelyek első pillantásra talán jelentéktelennek tűnnek, de valójában nagyon fontosak.

A Wi-Fi antenna paraméterei ellenőrzés alatt

Nem csak nagy terület lefedéséről van szó

Ne essen bele abba a gyakran elismert vélekedésbe, hogy ami drágább, az biztosan sokkal jobb és jobb minőségű is. A választást a követelményekhez kell igazítani, hogy ne fektessen be feleslegesen a nem megfelelő típusú antennába, vagy rövid időn belül ne kelljen egy másik, az eredeti alulméretezett antennával kombinált teljesítményt biztosító antennára gondolnia. A legkisebb antennák, amelyeket általában a kártyával vagy a hozzáférési ponttal együtt csomagolnak, nem olyan rosszak, mint ahogy sokan mondják. Bőven elegendőek egy átlagos lakás vagy kisebb iroda lefedésére, azonban kültéri használatra nem nagyon alkalmasak. Számos hatás érheti őket, például kedvezőtlen időjárási viszonyok, a jel útjában lévő akadályok vagy bármilyen közeli frekvencián fellépő zavarás (leggyakrabban a 2,4 GHz-es sávban).

Önnek is figyelmesnek kell lennie, és nagyobb távolság esetén leginkább irányított antennákat használjon, amelyek nem okoznak problémát a környezetében senkinek. Az akadályokkal kicsit bonyolultabb a helyzet, mert néhány akadályon problémamentesen átmegy a jel, míg mások gyengítik vagy teljesen elnyelik (a legrosszabbak erre a vasbeton falak vagy fémszerkezetek). Egy kicsit bonyolultabb helyzet például a fák esetében áll fenn, amelyek télen (tehát csupaszon, levelek nélkül) általában nem jelentenek jelentős problémát, de ha sűrűn levelesek és még áznak is, akkor a jelet jelentősen korlátozhatják. Az örökzöld fák egész évben problémát jelentenek.

Antenna irányítása? Igen, erre figyelni kell!

Az irányítás szerint áttekintés érdekében egyszerűsítve három alapvető csoportba lehet osztani az antennákat:

Ha két pontot nagy távolságra szeretne összekapcsolni, megfelelő megoldás az IRÁNYÍTOTT ANTENNA. Ez a sugárzó antenna típus gyakorlatilag csak egy irányba és egy adott pontba sugároz jelet. Választhat parabolikusat (leggyakrabban drótszűrővel), vagy dönthet úgy is, hogy YAGI típusút választ.

Az úgynevezett MINDENIRÁNYÚ ANTENNÁK teljes 360⁰-ban lefednek, vagyis minden irányba sugároznak. Sok Wi-Fi eszközhöz tartozékként szállítják őket, a lakásban értékeljük őket a szabálytalanul elhelyezett számítógépekhez való kapcsolódáshoz, vagy más eszközökhöz is, amelyek helyzetét időnként változtatjuk (notebookok, laptopok, mobiltelefonok stb.). Ha nagyobb teljesítményük van, akkor megbízhatóan szolgálhatnak a különböző irányokban lévő kliensek csatlakoztatásához.

A harmadik típus a SZEKTOR ANTENNÁK, amelyek csak egy adott szögtartományt fednek le (leggyakrabban 30⁰ és 180⁰ között). Ezeket az antennákat használva könnyen és hatékonyan megakadályozható a jel nem kívánt irányba történő terjedése.

Kisugárzási szög, polarizáció és nyereség

Ezek az értékek is nagyon fontosak az antennánál, és a kiválasztásuk során is érdemes rájuk gondolni. A kisugárzási szöget az antennánál vízszintes és függőleges síkban (horizontálisan és vertikálisan) adják meg, ami a szög, amelyen belül az antenna megbízható lefedést tud biztosítani. A szektor antennáknál ez csak egy adott körszelet, míg az mindenirányú antennáknál leggyakrabban teljes 360⁰ lefedettségű.

A polarizáció a sík megadását jelenti, amelyben a rádióhullámok terjednek, az azonos polarizáció mindkét oldalon az antenna jó kapcsolat érdekében ideális, máskülönben jelentős veszteségek és nyereség elnyomás történhet. A polarizáció változtatásával azonban elérhető a nem kívánt zavaráshatás elnyomása, amely más hálózatokból származik, ha azok átfedik egymást.

A nyereség egyszerűen kifejezhető úgy, mint az adott irányú sugárzás erőssége és az antenna által fogadható energia szintje közötti arány.

Az adott antenna kiválasztásakor

Nagyon fontos paraméter az antenna tényleges hatótávolsága, amely néha (a helyi viszonyoktól függően) jelentősen eltérhet a gyártó által megadott adatoktól. Dombos terepen akadályokkal inkább válasszon egy nagyobb teljesítményű és így nagyobb hatótávolságú típust. Támponttételként alapulhat abból, hogy minél nagyobb a távolság a kívánt átvitelhez, annál nagyobb nyeresége legyen az antennának. A Wi-Fi eszközhöz általában egy egyszerű, olcsó antenna verziót kap, amely főként otthoni használatra elegendő. Ez nem szokott 1-2 dBi-nél (izotropikus decibel) nagyobb nyereséget felmutatni. Nagyobb lefedettséghez válasszon nagyobb nyereségű antennát, és figyeljen az optimális elhelyezésére. Az antennát természetesen a szerelés és csatlakoztatás módja és nehézsége alapján is választja, többnyire figyelembe veszi annak alakját, méretét, súlyát és színét is, de ezek a dolgok nem a legfontosabbak. A Wi-Fi antennák házilagos gyártása szintén megvalósítható, de alig vág bele valaki.

Online maradni utazás közben is? Legyen szó élmények megosztásáról szeretteinkkel, az útvonal tervezéséről vagy csak egy hosszú film megtekintéséről, internet nélkül nem megy. De hogyan biztosítsunk gyors és biztonságos kapcsolódást otthonon kívül? Fedezzük fel együtt a lehetőségeket a mobil adatoktól a nyilvános Wi-Fi hálózatokig és a speciális megoldásokig, amelyek internetet biztosítanak nekünk még nyaralás alatt is.

Az OpenAI bemutatja a SearchGPT-t, egy forradalmi keresőt, amely mesterséges intelligenciát használ. Felejtsük el a végtelen linkekre kattintgatást. A SearchGPT pontos és aktuális információkat nyújt valós időben a weben.

Útmutatónk segít eligazodni az internetszolgáltatók ajánlatainak áradatában, és megtalálni a legjobb vezetékes internetet az otthonod számára. Tudja meg, mire kell figyelnie a választás során, és milyen alternatívák közül választhat.

Álmodozik egy internetről, amit bárhová magával vihet? Akkor érdemes megfontolnia a hordozható internetre való átállást. Útmutatónk bemutatja, hogyan működik és mit tud. Megtudhatja az előnyeit, de a hátrányait is, és végül tanácsot adunk a megfelelő választáshoz.

Fedezd fel, hogyan alakíthatod okostelefonodat könnyedén hordozható Wi-Fi routerré. Részletes útmutatónk lépésről lépésre végigvezet a mobil hotspot létrehozásának folyamatán Android és iOS eszközökön. Akár az internetet szeretnéd megosztani barátaiddal, akár laptopodon dolgozni otthoni hálózatodon kívül, ez a cikk megmutatja, hogyan csináld.

Az elmúlt években jelentősen bővült az interneten keresztüli televíziós műsorszórás, amelyet IPTV (Internet Protocol Television) néven ismerünk. Ezeket a műsorokat elsősorban a távközlési szolgáltatók nyújtják a telefonvonalukon keresztül. Mit érdemes tudni, mielőtt elkezdené nézni a TV-t az interneten?